Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

30/12/15

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡAΦΙΕΣ AΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή εκδήλωση.
Δεν είναι μια συνηθισμένη συναυλία, στην οποία ερχόμαστε, για να διασκεδάσουμε. Γιατί φέτος οι γιορτές δεν είναι σαν τις άλλες. Τα τραγούδια μας έχουν και πάλι παραπονεμένα λόγια. Γιατί το κορμάκι του Αϊλάν από το Κομπάνι δεν είναι το μοναδικό που ξεψύχησε στα νερά του Αιγαίου. Γιατί φέτος προστέθηκαν 4.000 πνιγμένοι και αγνοούμενοι στις περσινές χιλιάδες που έχασαν τη ζωή τους, προσδοκώντας να γλυτώσουν από τον πόλεμο και τη δυστυχία. Έναν πόλεμο που στοιχειώνει και μας, γιατί τον σχεδίασε η δήθεν πολιτισμένη Δύση. Γιατί από τις βάσεις της χώρας μας φεύγουν πολεμικά πλοία και αεροπλάνα, για να εκτελέσουν τις εντολές του ΝΑΤΟ για βομβαρδισμούς. Μια δυστυχία που μας βαραίνει, γιατί ξέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ οργανώνουν όχι μόνο τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών φτάνοντάς τες στο χείλος της καταστροφής, αλλά και τον εμφύλιο σπαραγμό και τις θρησκευτικές συγκρούσεις. Έθρεψαν τον φανατισμό και το εξάμβλωμα του ISIS.
Η συναυλία μας είναι αφιερωμένη στους πρόσφυγες, τους ανθρώπους που, αναζητώντας έναν παράδεισο στη δύση, έρχονται πάλι αντιμέτωποι με το βάρβαρο πρόσωπο του καπιταλισμού. Εκεί βομβαρδισμένοι και εδώ κυνηγημένοι.
Ποιες διεθνείς συνθήκες και ποιο καθεστώς προστασίας (ισχύουν τάχα) για τους πρόσφυγες ;
-Η ανθρωπότητα με τους δυο παγκόσμιους πόλεμους και τα εκατομμύρια νεκρούς κρατάει τα συμπεράσματά της στα χαρτιά. Οι πρόσφυγες, αντί να μπορούν μετά τη φυγή τους από τον θάνατο και τα ερείπια να γίνονται δεκτοί χωρίς προσκόμματα στις χώρες της Ευρώπης, βρίσκονται αντιμέτωποι με την απαγόρευση της εισόδου από τις νόμιμες συνοριακές διαβάσεις. Εξωθούνται στα χέρια των διακινητών, στο επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι στο Αιγαίο και στα κυκλώματα όσων κερδοσκοπούν πάνω στο δράμα τους. Στις χώρες της Ε.Ε., που διακήρυσσαν ότι θα δέχονταν χιλιάδες πρόσφυγες, υψώνονται περισσότεροι περιορισμοί και νέοι φράκτες,
επιστρατεύονται σώματα ευρωπαϊκής συνοριακής φρουράς και ακτοφυλακής για τη δήθεν φύλαξη των συνόρων από τους κατατρεγμένους, όταν τα σύνορα έχουν καταργηθεί προ πολλού για τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους μεγαλέμπορους και την ίδια τη νατοϊκή μηχανή.
Ο λαός μας γνώρισε προσφυγιά, πολέμους, πείνα, διωγμούς, εκτελέσεις, δικτατορίες. Η ευαισθησία του δεν είναι δημιούργημα των καναλιών, δε συνδέεται με τις δημόσιες σχέσεις των σελέμπριτις, που φωτογραφίζονται για τη δόξα της υψηλής τηλεθέασης. Δεν είναι κατασκεύασμα αμαρτωλών ΜΚΟ, που αναζητούν επιδοτήσεις και προσχήματα για την κερδοσκοπία τους. Από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι στα νησιά μας, αλλά και σε κάθε γωνιά της χώρας, στάθηκαν δίπλα στους πρόσφυγες, για τη διάσωση, την προστασία τους, τη σίτιση, την περίθαλψη, την οργάνωση των χώρων διαμονής τους.
Οργανώσαμε μέσα από σωματεία, συλλόγους και πρωτοβουλίες τη συγκέντρωση ειδών, κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Καλύψαμε τα κενά, τις καθυστερήσεις και την εγκληματική ολιγωρία της πολιτείας, χωρίς να γίνουμε άλλοθι. Αντισταθήκαμε στην καταστολή, τη βία και την κακομεταχείριση των προσφύγων στη Μόρια από τις αστυνομικές δυνάμεις. Καταγγείλαμε τις επιχειρήσεις αποτροπής προσέγγισης και τους εμβολισμούς σκαφών με πρόσφυγες από τη Frontex, τους πυροβολισμούς και τον θάνατο του 15χρονου από τα πυρά της. Απομονώσαμε τον φασιστικό, ρατσιστικό λόγο και περιορίσαμε τις δράσεις της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Επιβάλλαμε ως  κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες έναν στοιχειώδη σεβασμό των δικαιωμάτων τους. 
Είμαστε όμως ιδιαίτερα ανήσυχοι. Το πρώτο κύμα των δηλώσεων συμπαράστασης στο δράμα των προσφύγων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των δηλώσεων εκτίμησης στο έργο των εθελοντών, διαδέχονται οι από κοινού αποφάσεις των κυβερνήσεων της Ε.Ε. για μέτρα αποτροπής εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη και η συμμόρφωση και εφαρμογή τους από την κυβέρνηση. Ακολουθούν  οι δηλώσεις των κυβερνητικών υπουργών για «παράνομους» μετανάστες, για ανάγκη λήψης σκληρών περιοριστικών μέτρων, για αιτήματα ενίσχυσης του αριθμού των δυνάμεων της Frontex, με τη δικαιολογία ότι κλείνουν τα σύνορα οι άλλες χώρες της Ε.Ε. Έπονται με ξενοφοβικό και ρατσιστικό λόγο οι προηγούμενοι κυβερνητικοί, διάφοροι δήμαρχοι, περιφερειάρχες και τα κανάλια. Αρχίζουν πάλι να μιλούν για επιβάρυνση περιοχών, για κίνδυνο εγκληματικότητας, για ένα εν γένει άσχημο θέαμα.  Χαρακτηρίζουν σκουπίδια τα ρούχα και τα παιγνίδια που συγκεντρώθηκαν στα κέντρα διαμονής, απαξιώνοντας τα είδη που μάζεψε και πρόσφερε από το υστέρημά του ο κόσμος και επιχειρώντας να παρουσιάσουν τους πρόσφυγες ως βρώμικους και απολίτιστους.
Και μετά έρχονται και τα πρώτα έργα. Πρώτα, άρχισαν να προβάλλουν ως κατόρθωμα την κατασκευή τεράστιων κέντρων καταγραφής στα νησιά, που είναι φανερό ότι δεν αποτελούν κέντρα προσωρινής διαμονής, αλλά κέντρα κράτησης όσων μετά την καταγραφή και τη διαλογή δεν θα εγκρίνονται προς επανεγκατάσταση σε χώρες της Ε.Ε., αλλά θα προορίζονται για απέλαση. Συνέχισαν απαγορεύοντας την είσοδο σωματείων, συλλόγων, εκλεγμένων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στους χώρους διαμονής των προσφύγων και μεταναστών, παρότι κουβαλούσαν είδη πρώτης ανάγκης με γεμάτα φορτηγά. Μετά, διέταξαν την απομάκρυνση εθελοντικών οργανώσεων και δημοσιογράφων από την Ειδομένη και προχώρησαν χωρίς μάρτυρες στη βίαιη μεταφορά των μεταναστών στην Αθήνα. Κατόπιν, άρχισαν να κλείνουν το ένα κέντρο διαμονής μετά το άλλο και να μεταφέρουν τους πρόσφυγες από γήπεδο σε γήπεδο. 


Ο διαχωρισμός στη Λέσβο, που ορίστηκε με ένα κέντρο μόνο για τους Σύριους, το Καρά Τεπέ, και ένα άλλο για όλους τους υπόλοιπους, που έμεναν ώρες και μέρες άστεγοι στο κρύο και στη βροχή για  να καταγραφούν, συνεχίστηκε. Στο μοναδικό κέντρο διαμονής σήμερα στην Αττική, στο γήπεδο χόκεϋ στο Ελληνικό, υπάρχει πλέον απαγόρευση εισόδου για ύπνο σε μια γωνιά στο πάτωμα και ένα πιάτο φαΐ σε μη υπηκόους Συρίας, Ιράκ και Αφγανιστάν.  Οι υπόλοιποι πρόσφυγες τριγυρνούν απέξω προσμένοντας, μέχρι να απογοητευτούν. Έτσι, κανάλια και καθεστωτικοί θα κραυγάζουν ότι συγκεντρώνονται πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας και ενοχλούν τους περίοικους. Συγχρόνως, δε, έχουν ήδη γίνει συλλήψεις και μεταφορές μεταναστών σε κέντρα κράτησης. Στο στρατόπεδο της Κορίνθου βρίσκονται σήμερα κρατούμενοι πάνω από 300 Μαροκινοί. Μια επιχείρηση καλά μελετημένη, ώστε να οδηγεί σε διάσπαση ντόπιων και ξένων, προσφύγων και μεταναστών, στη διάδοση συντηρητικών αντιλήψεων, στην αποδοχή μέτρων καταστολής και απελάσεων.
Από το «θα κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης», φτάσαμε να διατηρείται ακόμα και το «προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης μεταναστριών γυναικών» στο Ελληνικό, όπου μάλιστα για τις κρατούμενες που υπερβαίνουν το χρονικό όριο κράτησης, σημειώνονται απεργίες πείνας και καταγγελίες για ξυλοδαρμούς.
Οι διαχωρισμοί των προσφύγων καλά κρατούν. Αλλά ξέρουμε ότι δεν είναι μόνον οι λαοί της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν που υποφέρουν. Οι λαοί στο Ιράν, την Ερυθραία, τη Σομαλία, την Κεντρική Αφρική, κ.α. αντιμετωπίζουν στέρηση ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, θανατικές ποινές, σφαγές, φυλακίσεις. Δικαιούνται προστασία και όχι νέες διώξεις. Η χώρα μας δεν μπορεί να γίνει συνένοχη σε δολοφονίες, που θα ακολουθήσουν πολλές από τις απελάσεις και επαναπροωθήσεις. 
Δεν θα σιωπήσουμε. Με τα τραγούδια μας και τους αγώνες μας θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε:
             Να σταματήσουν οι πόλεμοι, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι βομβαρδισμοί από ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - Ε.Ε. - Ρωσία με τη συμμετοχή της χώρας μας!
             Να μπει φραγμός στις ανάλγητες αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης!

Όπου βρισκόμαστε, θα διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και θα απαιτούμε :
             Να μπει τέλος στο έγκλημα στο Αιγαίο! Απρόσκοπτη, ασφαλής, ελεύθερη διέλευση από χερσαία και θαλάσσια σύνορα, για τους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχειας. Όχι βία και καταστολή στα σύνορα, όχι στις δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής εισόδου, όχι απωθήσεις και επαναπροωθήσεις! Νομιμοποίηση της μετακίνησής τους μέσω της πολιτείας σε θάλασσα και στεριά, για να μην σπρώχνονται στα χέρια των κυκλωμάτων δουλεμπόρων και διακινητών. Να σταματήσει η απομύζησή τους από τους εφοπλιστές και τους επιτήδειους! Να πέσει ο φράχτης του Έβρου! Κανένας φράκτης στην Ευρώπη!
             Όχι στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης! Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες.
             Όχι στα νέα σώματα ευρωπαϊκής συνοριακής φρουράς και ακτοφυλακής, για να μας φυλάσσουν από τους πρόσφυγες! Όχι στην στρατικοποίηση, την Frontex και την Εuropol! Κατάργηση του Δουβλίνου Ι και ΙΙ, της Frontex, του Ευρωστρατού και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης.
             Κατάλληλα δημόσια κτήρια και δομές για την αξιοπρεπή στέγαση, περίθαλψη και σίτιση των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων. Χρηματοδότηση με επαρκή κονδύλια και προσλήψεις για δομές και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης των προσφύγων και όχι για κέντρα κράτησης και καταστολή. Μέριμνα για την επανένωση οικογενειών, για τη φροντίδα και την υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων και την ένταξη των παιδιών στα σχολεία. Επιτάχυνση χωρίς διαχωρισμούς των διαδικασιών παροχής εγγράφων στους πρόσφυγες για τη μετακίνησή τους και παροχής ασύλου.
             Όχι στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για διαχωρισμό, επιλογή και αριθμητικό όριο των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί στις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

Αυτά που ζητάμε δεν είναι πολλά. Είναι τα απαραίτητα, για να μην επιστρέψουμε στη βαρβαρότητα. Για να δώσουμε νόημα στην «αγάπη για τον πλησίον», που διατυμπανίζουν αυτές τις μέρες, γιατί η Παναγιά δεν έφτασε φέτος σε μια ζεστή φάτνη να γεννήσει τον Χριστούλη, σκοτώθηκε στα χαλάσματα της Χόμς από τις επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών και στους δρόμους του Ντιγιάμπαρκιρ από τα τανκς του Ερντογάν. Γιατί ο Αγ. Βασίλης δεν  θα πάει δώρα σε όλα τα παιδάκια την Πρωτοχρονιά, γιατί πολλά δολοφονήθηκαν από τον ISIS και μερικά που γλύτωσαν πνίγηκαν στο Αιγαίο.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να πάψουν οι αιτίες που γεννούν τους ξεριζωμούς, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια, καταπίεση και ανισότητα. Για να έχουν σήμερα δικαίωμα στη ζωή και την ασφάλεια οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
Θα το διαδηλώσουμε και στις 23 -24 Γενάρη στον Έβρο. Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι.
Φιλία και αλληλεγγύη με όλους τους λαούς.

Αφιερώνουμε αυτή τη συναυλία στους ξεριζωμένους και ευχαριστούμε τη Φωτεινή  Βελεσιώτου, τις Χοές και όλους τους καλλιτέχνες που σήμερα είναι μαζί μας, για να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες. Τους υποδεχόμαστε με ένα ζεστό χειροκρότημα.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Καρδίτσας στους πρόσφυγες

Δημοσίευμα στον τοπικό τύπο εδώ