Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

22/1/16

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ


Εισαγωγή από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Καρδίτσας για τους πρόσφυγες στην εκδήλωση.

Η καπιταλιστική κρίση,

1) με τους περιφερειακούς πολέμους,

2 την πολιτική των επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., αλλά και περιφερειακών χωρών, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και η Toυρκία,

3) με την υποδαύλιση των εμφύλιων συγκρούσεων και των θρησκευτικών ανταγωνισμών, για τον οικονομικό έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την πολιτική κηδεμονία των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, έχει οδηγήσει στο μεγαλύτερο κύμα προσφύγων μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ρωσία παρεμβαίνουν οικονομικά και στρατιωτικά καλλιεργώντας τον σκοταδισμό και τη μισαλλοδοξία. Παρεμβαίνουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα και τα σχέδιά τους, συμμαχούν, χρηματοδοτούν και εκπαιδεύουν στρατιωτικά φανατικούς, βομβαρδίζουν περιοχές αμάχων, καταστρέφουν χώρες.


 Η εμπόλεμη κατάσταση σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Ουκρανία, Λιβύη, Σομαλία κ.α., με την εμπλοκή της Ρωσίας και των ΗΠΑ, η όξυνση της καταστολής στην Παλαιστίνη και ο πόλεμος του Ερντογάν απέναντι στους Κούρδους και στο εργατικό κίνημα της Τουρκίας, δημιουργούν ένα διεθνές περιβάλλον εξαιρετικά επικίνδυνο για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση, με θύματα πάντα τους εργαζόμενους και τους λαούς.

Το κύμα προσφύγων και μεταναστών, που συνωθείται σήμερα στα σύνορα της Ευρώπης, είναι μια πρόγευση του επαπειλούμενου πολύ πιο διευρυμένου δράματος. Το εκρηκτικό κουβάρι των αντιθέσεων, που έχει συσσωρευτεί στην περιοχή, δημιουργεί τρομερά μεγάλο κίνδυνο για γενικότερη πολεμική ανάφλεξη, ενώ ήδη οι λαοί της περιοχής γίνονται τα θύματα ενός πολέμου δίχως τέλος, δίχως σύνορα, δίχως όρια.


Σήμερα, η πάλη για την ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – κυβέρνησης , πρέπει να συνδυαστεί με την πάλη για ειρήνη και ελευθερία,  για την ήττα της αστικής τρομοκρατικής εκστρατείας, των ιμπεριαλιστικών πολεμικών επεμβάσεων, της Ευρώπης- φρουρίου , για το δικαίωμα όλων των λαών να αποφασίζουν για τη ζωή τους.

Κι από την άλλη, ο αγώνας ενάντια στον πόλεμο και τον ρατσισμό, για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός και νικηφόρος, πρέπει να έχει  αντικαπιταλιστικό, αντιιμπεριαλιστικό και διεθνιστικό περιεχόμενο. Στη μάχη αυτή απαιτείται ένα κίνημα με την συνεννόηση, την συνεργασία και την κοινή δράση όλων των μαχόμενων δυνάμεων στην περιοχή μας και στην Ευρώπη.


Στον αντίποδα της βάρβαρης επίθεσης, το αυθόρμητο και συνειδητό κύμα αλληλεγγύης, η ενεργή στήριξη των προσφύγων από απλούς ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα και οι πρωτοβουλίες από συνελεύσεις, σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, καταλήψεις και συλλογικότητες σε όλη τη χώρα δείχνουν το απόθεμα ταξικής - διεθνιστικής και  συλλογικής συνείδησης, ανθρωπιάς και συμπαράστασης, που εκδηλώνεται παρά τη φτώχεια, την κρίση και τα μνημόνια.

Αντίστοιχα, μαζικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης και στήριξης στους πρόσφυγες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Τουρκία ανοίγουν δυνατότητες για συντονισμό της αλληλεγγύης, της πάλης ενάντια στην Ευρώπη - φρούριο και της διεκδίκησης δικαιωμάτων για πρόσφυγες και μετανάστες σε διεθνές επίπεδο.


Είναι αναγκαίο να αντιταχθούμε απέναντι στη στρατιωτικοποίηση και την καταστολή, στον εγκλωβισμό και στην γκετοποίηση των προσφύγων, στη μεθοδευμένη επιστροφή της ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού.


Καθήκον μας είναι :

Να διεκδικήσουμε νόμιμη και ασφαλή είσοδο και έξοδο των προσφύγων από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στέγασης, σίτισης, περίθαλψης και μέριμνας για τους πρόσφυγες,

Να λειτουργήσουν δημόσιες δομές για τους προσφυγικούς πληθυσμούς

Να εξαφανιστούν οι μεσάζοντες και τα αρπακτικά, που εκμεταλλεύονται και κερδοσκοπούν στο δράμα των προσφύγων.


- Όχι στον ιμπεριαλισμό και στις επεμβάσεις, όχι στους βομβαρδισμούς και στους πόλεμους.

- Όχι στον ξεριζωμό και την προσφυγιά

- Φιλία και αλληλεγγύη με όλους τους λαούς.

 Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Καρδίτσας για τους πρόσφυγες.