Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

3/4/16

Ο "Αριστοτέλης" στο λιμάνι, στη 1/4, στο πλευρό των προσφύγων: Παιχνίδι με τους κλόουν και τα παιδιά, διανομή ειδών απευθείας στους πρόσφυγες, ενημέρωσή τους

Ο "Αριστοτέλης" και πάλι στο λιμάνι στο πλευρό των προσφύγων: Παιχνίδι με τους κλόουν και τα παιδιά, διανομή ειδών απευθείας στους πρόσφυγες, ενημέρωσή τους

Στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλευρό των προσφύγων, βρέθηκε και αυτή την Παρασκευή 1/4 το σωματείο μας, στα πλαίσια των δράσεων του Συντονισμού για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων. Μαζί με εμάς ήταν ο Σύλλογος ΠΕ Λιόσια-Ζεφύρι-Φυλή, η Λαϊκή Συνέλευση Σεπολίων - Κολωνού - Ακ. Πλάτωνα και οι πάντα παρόντες Σύλλογος ΠΕ Πλουμπίδης και η Εργατική Λέσχη Κερατσινίου.

Το σωματείο μας είχε συγκεντρώσει είδη πρώτης ανάγκης τα οποία αποφάσισε να πακετάρει ώστε να τα μοιράσει απευθείας στους πρόσφυγες. Έτσι, εκπαιδευτικοί από το Σωματείο πακέταραν τις προηγούμενες ημέρες εκατοντάδες ατομικές σακούλες με γάλα, μπισκότα, είδη υγιεινής, πάνω από 700 ζευγάρια παπούτσια, 5 κούτες με φάρμακα, κουβέρτες, ρούχα κ.λπ. 





Τα ρούχα στάλθηκαν με φορτηγό στην Ειδομένη

Αποφασίσαμε να τα διανέμουμε οι ίδιοι στους πρόσφυγες που ζουν στην Ε1 πύλη και στο Πέτρινο γιατί πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι η Παμπειραϊκή που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση του υλικού στο λιμάνι, αρνείται την απρόσκοπτη παροχή ειδών στους πρόσφυγες με διάφορες δικαιολογίες, κυρίως όμως, για να διευκολύνει τον κυβερνητικό σχεδιασμό εκκένωσης του λιμανιού δια μέσου των στερήσεων. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι καταγγελίες των προσφύγων ότι δεν τους δίνουν ούτε νερό ενώ οι απειλές για να φύγουν από το λιμάνι  είναι συνεχείς. Τα φάρμακα παραδόθηκαν στο αλληλέγγυο ιατρείο του Πέτρινου, το οποίο λειτουργούν αλληλέγγυοι γιατροί χωρίς καμία σχέση με ΜΚΟ και κρατικούς οργανισμούς.  

Οι πρόσφυγες στο λιμάνι αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλες στερήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο πράγμα που μας ζήτησαν όταν φτάσαμε εκεί, ήταν να κάνουν μπάνιο. Το προηγούμενο διάστημα πολλές συλλογικότητες του Συντονισμού έχουν πάρει εκατοντάδες οικογένειες σε σπίτια και εργατικές λέσχες για να κάνουν μπάνιο και οι πρόσφυγες βρίσκουν σχετική ανακούφιση με αυτό τον τρόπο. Το βρεφικό γάλα, οι βρεφικές πάνες, τα παπούτσια ήταν επίσης από τα είδη που δεν έχουν οι πρόσφυγες. Δε χρειάζεται φαντασία για να κατανοήσει κανείς την κατάσταση όταν βλέπει τις μανάδες να μην δεν έχουν βρεφικές πάνες και νερό για να πλύνουν τα μωρά τους. Τα παιχνίδια έγιναν ανάρπαστα, χαρίζοντας μεγάλη χαρά στα παιδιά που άφησαν για λίγο τη ζωγραφική που έκαναν με τους δασκάλους από τον Πλουμπίδη για να τα πάρουν.

Ταυτόχρονα, το σωματείο μας είχε φέρει τρεις διασκεδαστές κλόουν, οι οποίοι χωρίς καμία οικονομική απολαβή, διασκέδασαν τα παιδιά κάνοντας μαγικά κόλπα και φουσκώνοντας μπαλόνια σε διάφορα σχέδια. Ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν εκπληκτικός. Μικροί και μεγάλοι ήθελαν από ένα μπαλόνι λουλούδι, σκυλάκι, καπέλο! Πάνω από 1.000 μπαλόνια γέμισαν την Ε1 πύλη στο λιμάνι.


Ταυτόχρονα, διακινήσαμε τις ανακοινώσεις του Συντονισμού σχετικά με τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ενώ οι πρόσφυγες ήταν πάρα πολύ ανήσυχοι για τις εξελίξεις. Ο φόβος τους ότι θα βρεθούν φυλακισμένοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μετά από τόσες ταλαιπωρίες για να δραπετεύσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, είναι έκδηλος. Όπως οι ίδιοι μας κατήγγειλλαν, από το πρωί της Πέμπτης 31/4 έχουν ενταθεί οι πιέσεις να εκκενώσουν το λιμάνι. Φαίνεται καθαρά ότι ιδιαίτερα μετά την απόφαση τους να κινητοποιηθούν στο κέντρο της Αθήνας μαζί με τους Έλληνες εργαζόμενους και τη νεολαία και μπροστά στο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, η κυβέρνηση σκληραίνει ιδιαίτερα τη στάση της. 

Οι ίδιοι μας ενημέρωσαν ότι κάποιες οικογένειες που έφυγαν με πούλμαν προς διάφορα στρατόπεδα, πιστεύοντας τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων, επικοινώνησαν αργότερα με άλλους πρόσφυγες που παρέμειναν στο λιμάνι, λέγοντάς τους να μην φύγουν από εκεί γιατί η κατάσταση στα στρατόπεδα που τους μεταφέρουν είναι άθλια! Λάσπες, απουσία νερού, ηλεκτρικού και κυρίως τόποι εξορίας, στο μέσο του πουθενά, μακριά από κατοικημένες περιοχές! 

Με βάση την εμπειρία μας, προτείνουμε στους συναδέλφους και στα άλλα σωματεία και συλλογικότητες να συνεχίσουν τη συγκέντρωση ειδών και την τακτοποίηση τους σε ατομικές σακούλες ώστε να παραδίνονται απευθείας στους πρόσφυγες, χωρίς τη διαμεσολάβηση άλλων παραγόντων. Μια σακούλα για κάθε πρόσφυγα που να περιέχει μπισκότα, γάλα, μωρομάντηλα, σερβιέτες, παιχνίδια, είναι απολύτως απαραίτητη ενώ βρεφικό γάλα και πάνες θα διανέμονται σε όσες οικογένειες έχουν μωρά. Ταυτόχρονα, καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά τους, κάθε Παρασκευή στις δράσεις του Σωματείου στο λιμάνι με ζωγραφική και παιχνίδια με τα προσφυγόπουλα. Εκτός αυτού, όσοι μπορούν, να διαθέσουν αυτοκίνητα και σπίτια για τη μεταφορά οικογενειών προσφύγων για να κάνουν μπάνιο. 

Θέλουμε επίσης, να καταγγείλουμε ως σκόπιμη προπαγάνδα παραπλάνησης, την επικέντρωση των ΜΜΕ σε εικόνες με πρόσφυγες να διαπληκτίζονται για να πάρουν είδη πρώτης ανάγκης και την επιμελώς έμμεση υπογράμμιση ότι είναι απολίτιστοι κι ότι καλό θα είναι οι άνθρωποι να μη δείχνουν απευθείας την αλληλεγγύη τους αλλά να δίνουν τα πράγματα σε διάφορους ενδιάμεσους. Όποιος έρχεται σε πραγματική επαφή με τους πρόσφυγες δε διανοείται να μιλάει αφ' υψηλού και με "πολιτισμένη" υπεροψία. Στο λιμάνι οι μανάδες δεν κρατούν πακέτα με πάνες για τα μωρά τους αλλά 2-3 όλες κι όλες. Τα σωματεία και οι Συλλογικότητες του Συντονισμού που έχουμε μοιράσει απευθείας πράγματα, αντιμετωπίσαμε τις δυσκολίες σε συνεργασία με τους πρόσφυγες που γνωρίζουν αγγλικά, οι οποίοι διευκόλυναν να υπερκεραστεί το πρόβλημα με τη γλώσσα. 

Θεωρούμε όμως ότι το κράτος και η κυβέρνηση έχει τη βασική ευθύνη γιατί μαζί με τις περιβόητες ΜΚΟ, ακολουθώντας απολύτως τον κυβερνητικό και ΕυρωΕνωσιακό σχεδιασμό, δημιουργούν απαγορευμένες ζώνες στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών των προσφύγων για να τους υποχρεώσουν να υποταχτούν. Όταν λείπει το νερό για να πιεις όποτε διψάσεις και για να πλυθείς, όταν κοιμάσαι πάνω σε μια κουβέρτα επί μήνες και η σκηνή σου πλημμυρίζει όταν βρέχει, μουσκεύοντας τα τελευταία υπάρχοντα σου, όταν δεν μπορείς να πλύνεις τα ρούχα σου παρά μόνο να πάρεις άλλα... όταν... όταν... όταν..., τότε δεν είσαι εσύ απολίτιστος, αλλά το κράτος και το σύστημα που σε οδηγεί σε αυτή τη συνθήκη! 

Θεωρούμε επίσης, ότι τα ΜΜΕ θέλουν να ανακόψουν το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που δείχνει ο λαός μας και να το μετατρέψουν σε εικονική διαδικασία. Επιδιώκουν να διοχετεύουν σκόπιμα την προσφορά ειδών σε φορείς που ελέγχονται από την κυβέρνηση και το κράτος ώστε στη συνέχεια να ελέγχουν εκείνοι πότε και σε ποιους θα πάνε τα πράγματα όχι με άξονα τις ανάγκες και τον ανθρωπισμό αλλά την υποταγή των προσφύγων. 

Να θυμίσουμε εδώ, την παρακάτω φωτογραφία. Είναι η φωτογραφία της ντροπής από την Ελλάδα το Φεβρουάριο του 2013. Δεν ήταν οι Έλληνες αυτοί απολίτιστοι που στιβάζονταν για μια τσάντα πορτοκάλια. Απολίτιστη είναι η πολιτική των μνημονίων για να ζήσει και να κερδοφορήσει ο καπιταλισμός που οδηγεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία στην ζητιανιά και τη μετανάστευση, όπως και τους πρόσφυγες!


Για εμάς οι πρόσφυγες είναι ελεύθεροι, αξιοπρεπείς και ταλαιπωρημένοι άνθρωποι. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την αξιοπρέπειά τους, τον αυτοσεβασμό τους καθώς και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Οι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα στην πολιτική ενημέρωση, στη διεκδίκηση, στη διαδήλωση! Κανένα κράτος, καμία κυβέρνηση και ΕΕ, δεν έχουν το δικαίωμα να τους τα στερούν!


πηγή: Σύλλογος εκπ/κών "ο Αριστοτέλης"