Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

5/5/16

Από τους φαντάρους στο 401 καταγγελία για τα hot spot

401 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ HOT SPOT-ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Η κατάσταση με τα hot spot έχει ξεπεράσει εδώ και μέρες τα όρια. Την ευθύνη για την κατάσταση φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συμφωνίες με την ΕΕ. Όμως και η διαχείριση της κατάστασης από το στρατό είναι βαθιά προβληματική. 
Καθημερινά ο ρόλος του στρατού «διευρύνεται» στοχεύοντας στην στρατιωτικοποίηση της πολιτικής ζωή και μαζί καταπατάται ο στρατιωτικός όρκος ή η υπόσχεση που έχουν δώσει οι στρατιώτες να υπηρετούν το σύνταγμα, ο οποίος καθορίζει το ρόλο του στρατού για την άμυνα της χώρας και την υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας της χώρας και όχι για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. 

Και φυσικά οι πρόσφυγες-μετανάστες δεν αποτελούν απειλή εναντίον των οποίων πρέπει να μας στρέψουν. Πολύ περισσότερο να μας μετατρέψουν σε Ανθρωποφύλακες-Φρουρούς Στρατοπέδων Συγκέντρωσης. 

Απαράδεκτη είναι και η διαχειριστή της κατάστασης με τα hot spot. Το βάρος το σηκώνουν ασύμμετρα οι στρατιώτες. Για παράδειγμα στο hot spot της Μαλακάσας στο οποίο στέλνονται στρατιώτες και αξιωματικοί από το 401 ΓΝΣΑ, τα στελέχη επιστέφουν με κίνηση κάθε μέρα από hot spot στο νοσοκομείο και εναλλάσσονται καθημερινά στην Αθήνα ενώ οι στρατιώτες μένουν εκεί 3-4 μέρες σε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινές. Γιατί λοιπόν τέτοια άνιση μεταχείριση στο προσωπικό που αποστέλλεται στο hot spot; Οι στρατιώτες είναι αναλώσιμοι, μήπως είναι καλύτερα εκπαιδευόμενοι να αντέχουν περισσότερο; Ή επειδή είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης δεν πειράζει και πολύ τι δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν;

Η ανισότητα είναι μόνο μεταξύ ανομοιόβαθμων; ΟΧΙ! Το βύσμα πάει και έρχεται. Ένα παράδειγμα μόνο είναι ότι την ίδια στιγμή πού δεν ξέρει κανείς ποιος θα πρωτοπάει hot spot υπάρχει στρατιώτης με πόστο την εκκλησία του 401 πού όχι μόνο δεν συζητιέται να πάει hot spot αλλά δεν έχει κάνει ούτε μια υπηρεσία και κοντεύει να απολυθεί.



Ενώ ακόμα η υπηρεσία έχει ενημερώσει για το ποια εμβόλια πρέπει να έχουν κάνει όσοι αποστέλλονται στα hot spot χαρακτηριστικό είναι ότι από την αρχή που δεν υπήρχε η ενημέρωση αυτή αλλά μέχρι και τώρα αποστέλλονται άτομα που δεν είναι σίγουρο ότι είναι εμβολιασμένοι ή έχουν ανοσία για τις ασθένειες που πρέπει. Ποιος έχει την ευθύνη για την υγεία αυτών των στρατιωτών; 



Σε άλλους πάλι στρατιώτες που δεν επιθυμούν που να εμβολιαστούν τους ζητείται να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις πως γνωρίζοντας ότι θα μεταβούν στο hot spot δεν δέχτηκαν τον εμβολιασμό και αναλαμβάνουν αυτοί την ευθύνη της υγείας τους. Να πάρει ευθύνη ο στρατός και η κυβέρνηση για όσους εκθέτουν σε κίνδυνο για να βγάλουν σε πέρας τις απαράδεκτες συμφωνίες με την ΕΕ και την Τουρκία.



Η μια εξέγερση των μεταναστών-προσφύγων διαδέχεται την άλλη. Είναι αποτέλεσμα της απάνθρωπης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Είναι συνέχεια της βίαιης ταξικής επίθεσης ενάντια σε ανθρώπους, που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η καπιταλιστική κρίση, τους ώθησαν στην προσφυγιά. Σ' αυτούς τους ανθρώπους σήμερα αφαιρούν το όνειρο. Ακόμα οι κακές συνθήκες διαβίωσης οδηγούν πολλές φορές καταστάσεις στα άκρα και με σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των προσφύγων. Οι στρατιώτες βρίσκονται πολλές φορές στη μέση τέτοιων περιστατικών με κίνδυνο της υγείας τους. Τέτοιο περιστατικό διαδραματίστηκε την περασμένη Πέμπτη στο hot spot στη Μαλακάσα όπου απειλήθηκε η σωματική ακεραιότητα στρατιωτών και μόνιμου προσωπικού. Τι άλλαξε για να προστατευτούν όσοι στέλνονται εκεί; Τίποτα!

Κανένας φαντάρος σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. φαντάροι και μόνιμο προσωπικό να αρνηθούν την οποιαδήποτε συμμετοχή, την προσφορά οποιαδήποτε υπηρεσίας στο βρώμικο πόλεμο κατά προσφύγων-μεταναστών. Να αρνηθούν την όποια συμμετοχή τους στα hot spot-στρατόπεδα συγκέντρωσης-καταγραφής-διαλογής-απελάσεων, τον ρόλο του φύλακα των ανθρώπων της τάξης μας. Τους καλούμε να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους, να υπερασπίσουν το Σύνταγμα και τον όρκο που έχουν δώσει απέναντι στον ελληνικό στρατό, ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν συνδέεται με την πραγματικότητα της φρούρησης και λειτουργίας των hot spot-στρατοπέδων συγκέντρωσης. Δεν πολεμάμε, Δεν εργαζόμαστε δωρεάν, Δεν γινόμαστε δεσμοφύλακες της τάξης μας. Να κλείσουν ΑΜΕΣΑ τα hot spot, να σταματήσουν οι απελάσεις, να ικανοποιηθούν τώρα όλα τα δικαιώματα των μεταναστών.