Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

14/5/16

Από την εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στην Καρδίτσα βίντεο με μαρτυρίες προσφύγων

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12/5/2016, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, στις 7.30 μμ. η προγραμματισμένη εκδήλωση – συζήτηση, με τίτλο:
Από τον πόλεμο, στα κύματα του Αιγαίου και στα κλειστά σύνορα.
Η εκδήλωση έγινε σε μια συγκυρία στην οποία η κυβέρνηση υλοποιεί την πολιτική της ΕΕ για κλειστά σύνορα και η οποία περιγράφεται στην συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Η συμφωνία αυτή αποτυπώνει ανάγλυφα τον κυνισμό και το σκληρό πρόσωπο της «πολιτισμένης» Ευρώπης που καταπατά τα δικαιώματα προσφύγων και μετατρέπει σε «κενό γράμμα» ακόμα και τις διεθνείς συνθήκες προστασίας των προσφύγων.
Στην εκδήλωση ήταν καλεσμένοι πρόσφυγες από την Συρία, που περιέγραψαν την περιπέτεια της διαδρομής τους από τις εμπόλεμες ζώνες του θανάτου, μέχρι τη χώρα μας. Ήταν μια συγκλονιστική αφήγηση ανθρώπων που είδαν δικούς να κομματιάζονται από τις βόμβες, που ξεριζώθηκαν από τον κατεστραμμένο τόπο τους. Δεν έχασαν μόνο το σπίτι και τη δουλειά τους, αλλά αποκόπηκαν βίαια από τις μνήμες, τις σχέσεις, τη διαδρομή και τα όνειρά τους.
Περπάτησαν μέσα από περιοχές ισοπεδωμένες, πέρασαν ερήμους και θάλασσες. Είδαν να πνίγονται τα παιδιά τους ή τα αδέρφια τους, οι φίλοι και οι συγγενείς τους.
Αναγκάστηκαν να συναλλαχθούν με τη μαφία της διακίνησης, που κάνει χρυσές δουλειές εκμεταλλευόμενη τη δυστυχία και την ανάγκη για επιβίωση.
Σιώπησαν στις προσβολές και στα απαξιωτικά βλέμματα για να προχωρήσουν προς τη ζωή, βλέποντας στο τέλος τα κλειστά σύνορα της ΕΕ μπροστά τους. Οι παρόντες στην εκδήλωση νιώσαμε πώς γίνεται η συντριβή της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτό που σε ήρεμους καιρούς φάνταζε αδιανόητο, για τους πρόσφυγες είναι σήμερα εφιαλτική πραγματικότητα, όταν οι ιμπεριαλιστές αποφασίζουν να λύσουν τις διαφορές τους με τον μόνο τρόπο που έχουν, με τον πόλεμο.
Συνεχίζουμε να είμαστε αταλάντευτα αλληλέγγυοι. Η ανθρωπιά και η αξιοπρέπεια, η ύψωση αντιπολεμικής, αντιιμπεριαλιστικής φωνής και η δημιουργία ενός μαζικού, μαχητικού κινήματος που θα ενώνει τις κραυγές των προσφύγων με τις φωνές των εργαζόμενων, των άνεργων και της νεολαίας, για μια ζωή δίχως πόλεμο, δίχως φτώχεια κι εξαθλίωση, αποτελεί τη μόνη απάντηση για να σταματήσει αυτό το δράμα που εκτυλίσσεται μπρος στα μάτια μας.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ) ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ