Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

15/5/16

Ανακοίνωση επικαιροποιημένη για τους πρόσφυγες στα ελληνικά

Φίλοι και φίλες πρόσφυγες και μετανάστες,

Είστε καλοδεχούμενοι. Ξέρουμε ότι αναζητείτε ένα τόπο για να γλυτώσετε από τη φρίκη του πολέμου, τις εμφύλιες συγκρούσεις, τη φτώχια και την καταστροφή, τη στέρηση ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Γνωρίζουμε ότι στο μακρύ ταξίδι σας αντιμετωπίζετε πάλι νέους κινδύνους και ταλαιπωρίες. Ότι στη διαδρομή χιλιάδες άνθρωποι και μεταξύ τους παιδιά πνίγηκαν στο Αιγαίο. Ο λαός της Ελλάδας έχει υποστεί διωγμούς, προσφυγιά, πολέμους, κατοχή, επεμβάσεις, δικτατορία και καταλαβαίνουμε αυτά που βιώνετε. 

Είναι τραγικό ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης ακολουθούν απέναντι στους πρόσφυγες (όπως και απέναντι στους λαούς τους) όλο και πιο συντηρητικές πολιτικές, υποχωρώντας σε ξενοφοβικές, ρατσιστικές και φασιστικές δυνάμεις και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών. Καταπατούν τις διεθνείς συνθήκες για όσους χρειάζονται προστασία. Αφού πήραν όσο εργατικό δυναμικό χρειαζόταν, τώρα χαρακτηρίζουν τους πρόσφυγες «παράτυπους μετανάστες» και έκλεισαν τα σύνορα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε «ταχεία αναχαίτιση των προσφυγικών ροών και την προστασία των εξωτερικών συνόρων από τους πρόσφυγες», λες και είστε εχθροί και εισβολείς. Μαζί με το ΝΑΤΟ «φυλάνε» τα σύνορα με πολεμικά πλοία και οργανώνουν επαναπροωθήσεις προσφύγων. Όταν αυτοί ευθύνονται για την προσφυγιά, προξενούν πολέμους, οργανώνουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, υποδαυλίζουν θρησκευτικούς και εθνικούς ανταγωνισμούς, καλλιεργούν το φανατισμό, εξέθρεψαν τον ISIS.

Με την πρόσφατη συμφωνία της Ε.Ε., της ελληνικής κυβέρνησης και της τουρκικής, όσοι φτάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία μετά τις 20/3/2016 κρατούνται σε ειδικά κέντρα. Όσοι δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου θεωρούνται «παράτυποι μετανάστες» και επιστρέφονται στην Τουρκία. Όσοι υποβάλλουν αίτηση ασύλου εξετάζεται με συνοπτικές διαδικασίες. Αν η αίτηση τους απορριφθεί επιστρέφονται στην Τουρκία, που δεν είναι ασφαλής χώρα ούτε για το λαό της, αφού γίνονται βομβαρδισμοί, εκτελέσεις Κούρδων, απαγόρευση κομμάτων, κτύπημα απεργιών, συλλήψεις πανεπιστημιακών, κλείσιμο εφημερίδων κλπ.. 

Ταυτόχρονα, τα κριτήρια για την απόδοση ασύλου αυστηροποιούνται, πολλές αιτήσεις απορρίπτονται, γίνονται απελάσεις. Οι μετεγκαταστάσεις όσων θέλουν να πάνε σε χώρες της Ευρώπης είναι αργές και η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων μέσω skype δεν εξυπηρετεί. Οι πρόσφυγες μένουν σε κέντρα διαμονής κλειστά, πολλά από αυτά απομονωμένα και οι συνθήκες διαμονής και η σίτιση δεν είναι καλές. 

Εμείς, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες περιοχών, το προηγούμενο διάστημα οργανώνουμε, μαζί με χιλιάδες άλλους αλληλέγγυους, συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, και είμαστε μαζί σε αντιπολεμικές-αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Υποσχόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά σας στη ζωή, τη μόρφωση, τη στέγαση, την υγεία, την ελεύθερη μετακίνηση, την εργασία. 

Σας καλούμε μαζί ντόπιοι και πρόσφυγες να αγωνιστούμε για:

- Να ανοίξουν τα σύνορα για να εγκατασταθείτε, όπου θέλετε. 

- Άσυλο και προστασία για όλους. Να καταργηθεί η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. 

- Να μη γίνονται απελάσεις, επαναπροωθήσεις και φυλακίσεις. 

- Ανθρώπινες συνθήκες για την ελεύθερη διαμονή σας μέσα σε κατοικημένες περιοχές για όλους όσους μένετε προσωρινά ή μόνιμα στην Ελλάδα. Σίτιση, περίθαλψη, πρόνοια που χρειάζεστε. 

Ο πόλεμος είναι ο κοινός εχθρός μας. Να παλέψουμε όλοι μαζί, ανεξάρτητα από εθνικότητα, ενάντια στις αντιπροσφυγικές πολιτικές των κυβερνήσεων, της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, για να σταματήσουν οι πόλεμοι, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι εθνικιστικοί ανταγωνισμοί, οι θρησκευτικοί φανατισμοί, ο σκοταδισμός, η μισαλλοδοξία, η καταπάτηση των δικαιωμάτων και ο ξεριζωμός των ανθρώπων. 

Επειδή στη διαδρομή σας στην Ελλάδα μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι με την αυθαιρεσία αστυνομικών δυνάμεων, την αισχρή κερδοσκοπία επιχειρηματιών και κυκλωμάτων, την έλλειψη από πλευράς της κυβέρνησης φροντίδας και υποδομών για τη διαμονή, τη σίτιση, την περίθαλψη, τη μετακίνηση, την υποστήριξη και την ενημέρωσή σας και μπορεί να συναντήσετε από μειοψηφικές ομάδες ρατσισμό και ξενοφοβία, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τι δικαιούστε με βάση τις διεθνείς συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Η αγωνιστική διεθνιστική ταξική αλληλεγγύη το όπλο μας. Καλή δύναμη !

6888284911

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1. Πρόσφυγας είναι αυτός/η που εγκαταλείπει τη χώρα καταγωγής του ή τον τόπο διαμονής του εξαιτίας δικαιολογημένου φόβου δίωξης εξαιτίας της φυλής, της θρησκείας, της εθνικότητας, της συμμετοχής του σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα ή των πολιτικών του πεποιθήσεων (πραγματικών ή αποδιδόμενων) και για τον λόγο αυτό, δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα του. Εξαιτίας της δίωξης που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας/μία πρόσφυγας, δικαιούται να προστατευθεί από εξαναγκαστική επιστροφή στη χώρα καταγωγής του (αρχή της μη επαναπροώθησης). Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται η επιστροφή του στη χώρα καταγωγής του και ότι έχει δικαίωμα στη διεθνή προστασία βάσει της Σύμβασης της Γενεύης. 

2. Οι πρόσφυγες δεν θα πρέπει να διώκονται για τυχόν παράτυπη είσοδο, ενώ μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης/αναγνώρισή τους δικαιούνται να λάβουν τριετή άδεια παραμονής στη χώρα υποδοχής (άσυλο) και ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν προς άλλους προορισμούς, για συγκεκριμένη όμως χρονική περίοδο.

3. Όσοι εισέρχονται σε μια χώρα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου το οποίο εξετάζεται εξατομικευμένα. Έως ότου λάβουν την επίσημη αναγνώριση της ιδιότητας του πρόσφυγα, διαθέτουν –σύμφωνα πάντα με το διεθνές προσφυγικό δίκαιο- το δικαίωμα για προστασία από μια εξαναγκαστική επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους. Συνεπώς, οι αιτούντες άσυλο, όπως και οι επίσημα αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, έχουν δικαίωμα παραμονής στην χώρα υποδοχής και πρόσβασης σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Σημειώνεται πως οι αιτούντες άσυλο έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, στη δημόσια εκπαίδευση και εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, στην εργασία. Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος στον πρώτο βαθμό έχουν δικαίωμα να καταθέσουν προσφυγή για εξέταση στο δεύτερο βαθμό. 

4. Οι επαναπροωθήσεις και οι απελάσεις είναι παράνομες. Επαναπροώθηση είναι η βίαιη επιστροφή ενός ατόμου σε μια χώρα όπου θα διέτρεχε κίνδυνο να υποστεί σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση (μέσω τρίτης χώρας) επιστροφή προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα από την οποία διέφυγαν ή την απώθησή τους όταν φτάνουν στα σύνορα. Οι συλλογικές απελάσεις επίσης απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο. Συλλογική απέλαση είναι η απέλαση μιας ομάδας ανθρώπων, χωρίς να εξετασθεί η κάθε περίπτωση εξατομικευμένα και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ατομικές περιστάσεις του κάθε ατόμου χωριστά. Η προστασία από συλλογική απέλαση ισχύει για κάθε άνθρωπο, περιλαμβανομένων των «παράτυπων μεταναστών».

5. Η κράτηση των αιτούντων άσυλο είναι παράνομη. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η κράτηση αιτούντων άσυλο πρέπει να συμβαίνει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο εάν έχουν αποδεδειγμένα κατηγορηθεί για ποινικά αδικήματα ή οι αρχές μπορούν να αποδείξουν σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση ότι η κράτηση είναι απαραίτητη, σύμφωνη με το νόμο και ανήκει στις περιπτώσεις εκείνες που οι διεθνείς κανόνες δικαιολογούν μια τέτοια πρακτική.

6. Ο Κανονισμός του Δουβλίνου περιορίζει το δικαίωμα στο άσυλο και υποχρεώνει τους αιτούντες να υποβάλλουν αίτημα μόνο στην πρώτη χώρα εισόδου. Μετά την προσωρινή αναστολή του Κανονισμού το καλοκαίρι του 2015, οι χώρες της ΕΕ επανήλθαν σφραγίζοντας τα σύνορα, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων, και οργανώνοντας με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Η πρακτική των χωρών της ΕΕ είναι παράνομη, το δικαίωμα στο άσυλο δεν αφορά μια συγκεκριμένη χώρα, είναι υποχρέωση κάθε χώρας σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Παρόλα αυτά, με βάση όσα ισχύουν σήμερα, πρέπει να ξέρετε ότι αν ζητήσετε άσυλο σε μια χώρα, δεν έχετε δικαίωμα να ταξιδέψετε και να διαμείνετε σε άλλη χώρα και αν λάβετε τελικά άσυλο, δεν μπορείτε πάλι παρά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

7. Δεν έχει κανένας δικαίωμα να σας πουλά σε ακριβότερη τιμή προϊόντα ή υπηρεσίες επειδή είστε από άλλη χώρα. Έχετε δικαίωμα να ζητήσετε ιατρική περίθαλψη σε δημόσιο νοσοκομείο, να χρησιμοποιείτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μπορείτε να μείνετε σε ξενοδοχεία και να ζητήσετε πληροφορίες για δωρεάν διαμονή σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων. 

8. Να καταγγέλλετε αμέσως περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας από πλευράς των αρχών ή των ιδιωτών, την έλλειψη φροντίδας και υποδομών και την καταπάτηση των δικαιωμάτων σας με όποιο διαθέσιμο τρόπο: σε δημοσιογράφους, στους αλληλέγγυους πολίτες, σε οργανώσεις, στους γιατρούς, στα σωματεία. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την είσοδο δημοσιογράφων στους χώρους διαμονής σας κι αυτό είναι παράνομο. Αξιοποιείστε κάθε ευκαιρία ώστε να μην πνίξουν τη φωνή σας και να είναι όλοι γνώστες στην Ελλάδα και αλλού των προβλημάτων σας.