Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

23/6/16

H Μαλακάσα, το Κυψελοχώρι, η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ



ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΕ ΜΑΛΑΚΑΣΑ ΚΑΙ ΚΥΨΕΛΟΧΩΡΙ

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΜΜΕ



Ο Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό σωματείων – φοιτητικών συλλόγων – συλλογικοτήτων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ομάδας Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες της Μαλακάσας και συμμετείχε σε επίσκεψη που έγινε σήμερα Πέμπτη 23/6/2016 στο στρατόπεδο διαμονής προσφύγων στη Μαλακάσα.

Στο χώρο μένουν 1.330 αφγανοί πρόσφυγες και ανάμεσά τους περίπου 500 παιδιά, ακόμα και βρέφη. Ο στρατός κάνει διάφορες εργασίες, η αστυνομία έχει ρόλο αστυνόμευσης και η υπεύθυνη του Υπουργείου ασκεί καθήκοντα απαγόρευσης εισόδου αλληλέγγυων και κλήσης πρόσθετων αστυνομικών δυνάμεων. Ο χώρος είναι απομονωμένος, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια συγκοινωνία.


Καταρχήν διαπιστώσαμε ότι οι συνθήκες είναι άθλιες με σκηνές πάνω στο χώμα και κάτω από τον ήλιο. Οι πρόσφυγες δεν έχουν χώρους να μαζεύονται, να τρώνε, να συνομιλούν, να κάθονται. Οι τουαλλέτες και τα ντουζ είναι ανεπαρκή και χωρίς να πληρούν κανόνες υγιεινής. Δεν υπάρχει επαρκής υγειονομική περίθαλψη. Οι πρόσφυγες δηλώνουν ότι το φαγητό δεν μπορούν να το φάνε, ήταν καταφανώς ταλαιπωρημένοι και ανήσυχοι, ενώ οι αλληλέγγυοι που τους γνωρίζουν γιατί ήταν μαζί τους όλο το προηγούμενο διάστημα πριν τους απαγορεύσουν την πρόσβαση, δήλωσαν ότι είναι υποσιτισμένοι.


Από πλευράς της Ομάδας Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες της Μαλακάσας μοιράστηκαν αντιληακά και αντικουνουπικά που έγιναν ανάρπαστα και δεν έφτασαν. Εκ μέρους του Συντονισμού μοιράστηκαν οι ανακοινώσεις μας και κολλήσαμε τη νέα ανακοίνωσή για την αναπροσαρμογή των ωρών «λειτουργίας» του skype για την υποβολή αιτημάτων ασύλου, αν και είναι δύσκολο να πιάσουν γραμμή, αλλά τουλάχιστον να μην ταλαιπωρούνται τις υπόλοιπες ώρες που έτσι και αλλοιώς δεν δουλεύει. Ωστόσο, δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε κανονικά την επίσκεψή μας και να μιλήσουμε με τους πρόσφυγες. Η υπεύθυνη του κέντρου, που δεν μπόρεσε να εμποδίσει την είσοδό μας, κάλεσε ενίσχυση αστυνομικών δυνάμεων που μάθαμε ότι το συνηθίζει, δηλώνοντας ότι οι αλληλέγγυοι κάνουν τους πρόσφυγες να εξεγείρονται, να βγαίνουν στο δρόμο και να κάνουν κινητοποιήσεις. Ανέφερε ότι η είσοδος απαγορεύεται με εντολή του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, παρότι είδαμε ότι στο χώρο μπαινοβγαίνει μια ΜΚΟ.

Στην έξοδο μας περίμεναν μοτοσυκλέτες της ομάδας ΔΙΑΣ, βανάκι-κλούβα της αστυνομίας, καθώς και αστυνομικοί από τα τοπικά τμήματα με επικεφαλής από την διεύθυνση βορείων προαστίων. Κράτησαν αναλυτικά όλα τα στοιχεία ταυτοτήτων μας και ανάφεραν κατά διαστήματα ότι θα τα χρησιμοποιήσουν εν καιρώ και κάτι περί διατάραξης της κοινής ησυχίας.

Την αστυνομική εκδοχή άμεσα αναπαρήγαγε η ιστοσελίδα zougla.gr με τίτλο «Ένταση στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μαλακάσα» γράφοντας «οργανωμένη ομάδα περίπου 20 ατόμων μετέβησαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Κέντρο Κράτησης Μαλακάσας, προκειμένου να διανείμει στους έγκλειστους μετανάστες ενημερωτικά φυλλάδια γραμμένα στα αραβικά. Άμεσα ενημερώθηκε η Αστυνομική δύναμη που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία για τη φρούρηση του χώρου καθώς κρίθηκε ότι το περιεχόμενο των φυλλαδίων θα προκαλούσε αναταραχή στους κρατούμενους (!!!) και κοινοποιήθηκε στην ομάδα ότι είναι «ανεπιθύμητη η παρουσία τους» στην εγκατάσταση. Οι περίπου 20 «αλληλέγγυοι» στους μετανάστες, απώθησαν την Αστυνομική δύναμη και εισέβαλαν στον χώρο διανέμοντας το υλικό που είχαν στην κατοχή τους.»

Αυτές οι αρλούμπες των ιδιωτικών ΜΜΕ δεν απέχουν από το στόχο της καλλιέργειας κλίματος ξενοφοβίας, ρατσισμού και συνωμοσιολογίας της προπαγάνδας της κυβερνητικής ΕΡΤ που σήμερα το πρωί αναμετάδιδε κατασκευασμένα ψέμματα ότι «πρόσφυγες που μετέφεραν από το Κουτσόχερο σε νέο στρατόπεδο Κυψελοχώρι Λάρισας, έβαλαν φωτιά σε στρώματα και σκηνές». Η πραγματικότητα είναι ότι τα ΜΑΤ επιτέθηκαν και κτύπησαν πρόσφυγες, που όταν είδαν το χώρο δεν ήθελαν να κατέβουν από τα πούλμαν, τα ΜΑΤ πέταγαν και κατέστρεψαν είδη των προσφύγων.

Δεν μας τρομοκρατούν, θα επανέλθουμε. Οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη την παρουσία μας.

Οι πρόσφυγες και στη Μαλακάσα, όπως και σε άλλα στρατόπεδα, μένουν απομονωμένοι, χωρίς πληροφόρηση για τα δικαιώματά τους και τις δυνατότητες τους, σε απάνθρωπες συνθήκες με μια πολιτική που τους θέλει γκετοποιημένους, χωρίς επαφή με την ελληνική κοινωνία, παρά μόνο με το στρατό, την αστυνομία, τους κυβερνητικούς και τις ΜΚΟ.   Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Απαιτούμε :

-      Ελευθερία, δικαιώματα, σεβασμό, προστασία των προσφύγων.

-      Ανοικτοί χώροι διαμονής για τους πρόσφυγες και πρόσβαση των αλληλέγγυων.

-      Ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, σίτισης περίθαλψης σε χώρους κατάλληλους για κατοίκιση μέσα στις πόλεις. 

 Παρακάτω και η ενημέρωση από την Ομάδα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Μαλακάσας

Πέμπτη 23/6/2016
Ξανά εκεί. Στην Μαλακάσα. Μέλη της ομάδας αλληλεγγύης μαζί με μέλη άλλων συλλογικοτήτων και πολιτικών φορέων, περάσαμε την πύλη παρά την προσπάθεια των αστυνομικών οργάνων να μας εμποδίσουν.
Οι εντολές της κυρίας Χαράς Στάγκου ρητές.
Να της πούμε ποιους πάμε να επισκεφτούμε και γιατί.
Λες και δεν ήμασταν εμείς που κάθε μέρα συναναστρεφόμασταν με όλους τους πρόσφυγες μέχρι να εμφανιστεί το υπουργείο 50 μέρες μετά.
Οι περισσότεροι μας γνωρίζουν καλά και με τα μικρά μας ονόματα γιατί ακόμα ενδιαφερόμαστε για όλους τους ανθρώπους.
Οι πρόσφυγες μας υποδέχτηκαν με αγωνία και εμφανή ανησυχία. Αρκετοί υποσιτισμένοι και με ελλιπή ιατρική παρακολούθηση.
Μοιράσαμε λίγα αντηλιακά και αντικουνουπικά που έγιναν ανάρπαστα, την ίδια ώρα που η παραπάνω κυρία μας φώναζε από μακριά ότι παραβιάζουμε προστατευμένη περιοχή. Κάλεσε και ενισχύσεις κατά την προσφιλή της τακτική.
Στην έξοδο μας περίμεναν 4 μοτοσυκλέτες της ομάδας ΔΙΑΣ και τέσσερις αστυνομικοί από τα τοπικά τμήματα καθώς και επικεφαλής από την διεύθυνση βορείων προαστίων. Έφτασε και η σχετική κλούβα. Τόσος ο τρόμος τους!
Κάτι ψέλλισαν ότι παραβιάσαμε τον «νόμο περί οικογενειακής ειρήνης σε δημόσια προστατευόμενη περιοχή».
Δεν φοβηθήκαμε.
Τελικά φύγαμε μετά από λεπτομερή καταγραφή των στοιχείων μας.
Θα επανέλθουμε, γιατί μας το ζητάνε οι πρόσφυγες άλλα και οι κάτοικοι της γύρω περιοχής.
Θα επανέλθουμε για να σπάσουμε τον τρόμο που ασκεί η εξουσία.

Ομάδα αλληλεγγύης προσφύγων Μαλακάσας