Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

14/10/16

Οι γιατροί της Λέσβου δηλώνουν "Η Λέσβος θα παραμείνει νησί αλληλεγγύης"


Η Ένωση γιατρών ΕΣΥ Λέσβου καλεί στο συλλαλητήριο των σωματείων την Τρίτη 18 Οκτώβρη στις 6.00μ.μ στην πλατεία Σαπφούς. Παρακάτω η ανακοίνωσή της.
 Η Λέσβος θα παραμείνει νησί της αλληλεγγύης
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ζήσαμε καταστάσεις δημιουργίας πολεμικού κλίματος και κοινωνικού διχασμού, με αφορμή την παρουσία των προσφύγων στην Λέσβο. Τα γεγονότα είναι λίγο ως πολύ γνωστά:  Η αυτοαποκαλούμενη “πατριωτική κίνηση” κάλεσε συγκέντρωση υπεράσπισης της υποστολής της σημαίας στη Μυτιλήνη, γιατί δήθεν κινδύνευε από τους πρόσφυγες. Στη συγκέντρωση ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε ομάδες αλληλέγγυων στους πρόσφυγες, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Την επόμενη μέρα στην διαδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Μόριας για το Hotspot, παρενέβησαν γνωστοί ακροδεξιοί και χρυσαυγίτες με ρατσιστικά και υβριστικά συνθήματα, επιτέθηκαν απρόκλητα σε νεαρές γυναίκες, που αναγνώρισαν ως αλληλέγγυες στους πρόσφυγες και τραυμάτισαν μία από αυτές. Την ίδια μέρα σημειώθηκαν επιθέσεις σε μια οικογένεια προσφύγων και σε δύο δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην Μόρια για την κάλυψη των γεγονότων. Τις κινητοποιήσεις χαιρέτησε η τοπική οργάνωση της Ν.Δ και ο τοπικός βουλευτής της, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοί της, αρνήθηκαν να στηρίξουν ψήφισμα καταδίκης των επεισοδίων και των επιθέσεων.
Πίσω από την πατριδοκαπηλία, την ξενοφοβική, ρατσιστική και φασιστική προπαγάνδα βρίσκονται γνωστοί ακροδεξιοί και χρυσαυγίτες, που επιδιώκουν με τραμπουκισμούς, να επιβάλουν την πολιτική τους παρουσία στην Λέσβο. Πολιτική στήριξη παρέχουν τοπικά στελέχη της Ν.Δ.
Παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις τους, συμφωνούν επί της ουσίας με την κυβερνητική πολιτική, στην εφαρμογή των μνημονίων, στην εξαθλίωση του λαού, που έχουν επιβάλει οι “δανειστές”, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Αντιμετωπίζουν το μεταναστευτικό ως ευκαιρία για να διαφοροποιηθούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Όμως και εδώ συμφωνούν στα βασικά: στην παρουσία του νατοϊκού στόλου στο Αιγαίο, στην στήριξη της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Ε.Ε. στην Μέση Ανατολή, στην παραμονή των Hotspot και την παρουσία της Frontex και των ξένων δυνάμεων καταστολής στα νησιά μας, στον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά και την Ελλάδα γενικότερα. Εσκεμμένα αποπροσανατολίζουν από τον πραγματικό υπεύθυνο για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Λέσβο, που δεν είναι άλλος από την Ε.Ε. και την συμφωνία της με την Τουρκία.
Για την κατάσταση βαριές ευθύνες έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που υπέγραψε και εφαρμόζει την συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών σε ένα ακατάλληλο στρατόπεδο και σε άθλιες συνθήκες για τους πρόσφυγες, ήταν θέμα χρόνου να πυροδοτήσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και στους πρόσφυγες που τον βιώνουν. Η επιμονή στην εφαρμογή της κατάπτυστης αυτής συμφωνίας που βαφτίζει την Τουρκία ασφαλή χώρα, εγκλωβίζει τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους γκετοποιεί, στρώνει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντιλήψεων και θα πυροδοτήσει περισσότερες εντάσεις στο μέλλον.
Η Λέσβος δεν “κινδυνεύει από ισλαμοποίηση”, όπως δεν κινδύνεψε τα περίπου 500 χρόνια οθωμανικής κατοχής. Η δημόσια υγεία δεν κινδυνεύει από τους πρόσφυγες αλλά από τις άθλιες συνθήκες κράτησης τους και από την διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας από τα μνημόνια. Οι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους λόγω πολέμων και φτώχειας, για τα οποία βαρύτατες ευθύνες φέρει η “πολιτισμένη Δύση”. Οι πρόσφυγες θέλουν να φύγουν από τα νησιά μας και την χώρα μας, όμως κυβέρνηση και Ε.Ε., τους εγκλωβίζει σε άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης, ανά την Ελλάδα. Οι πρόσφυγες όσο καιρό βρίσκονται στην χώρα μας, δικαιούνται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, παιδεία, υγεία, δικαίωμα να εργαστούν και να ζουν αξιοπρεπώς, γιατί αυτό υπαγορεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Κάθε άλλη προσέγγιση είναι ξενοφοβική, ρατσιστική και μας εκθέτει ως πολιτισμένη κοινωνία.
Το μεταναστευτικό μας δοκιμάζει σαν κοινωνία, για να δείξουμε ποιοι είμαστε. Να απομονώσουμε αυτούς που διοχετεύουν μηνύματα φόβου και μισαλλοδοξίας. Δεν θα σιωπήσουμε μπροστά στη δυστυχία και το έγκλημα που συντελείται, όπως έπραξε για το ολοκαύτωμα, μεγάλο κομμάτι του γερμανικού λαού, στα χρόνια του ναζισμού. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες, διεκδικώντας μαζί τους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Να καταργηθεί η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το αναγκαστικό τους ταξίδι, ως το τελικό τους προορισμό. Να κλείσει τον Hotspot της Μόριας και οι πρόσφυγες να στεγαστούν σε ανθρώπινες συνθήκες μέσα στον οικιστικό κορμό. Έλληνες και μετανάστες είμαστε απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης και Ε.Ε.
Καλούμε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, να σπάσει την σιωπή του, να πάρει θέση, να μπει φραγμός στην αναβίωση του φασισμού. Μαζικά, ενωτικά να πούμε πως η Λέσβος θα παραμείνει γη της αλληλεγγύης, γη αντιφασιστική.
Συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο των σωματείων την Τρίτη 18 Οκτώβρη στις 6.00μ.μ στην πλατεία Σαπφούς.
Μυτιλήνη, 11 Οκτωβρίου 2016
ΕΝΩΣΗ  ΙΑΤΡΩΝ  Ε.Σ.Υ.  ΛΕΣΒΟΥ