Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

8/2/17

Κενά εκπαιδευτικών στα τμήματα για προσφυγόπουλα με ευθύνη του Υπουργείου



Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αν. Αττικής "Κ. Σωτηρίου"
ΘΕΜΑ: Τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των ΔΥΕΠ – Κλειστές παραμένουν και κάποιες από αυτές που άνοιξαν στο Λαύριο και στην υπόλοιπη Ανατολική  Αττική

Η πολιτική του Υπ. Παιδείας  δημιουργεί τεράστια προβλήματα και αδιέξοδα στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και υπονομεύει στην πράξη ακόμα και ό,τι υποστηρίζει το ίδιο το υπουργείο. 

Στο Λαύριο υπάρχουν και οι δύο διαδικασίες για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων  τόσο στο πρωινό πρόγραμμα του σχολείου όσο και στις ΔΥΕΠ  (2μμ - 6μμ).


Ύστερα από τις διεκδικήσεις του συλλόγου μας, την επιμονή των υπεύθυνων του κέντρου καθώς και των υπεύθυνων στελεχών εκπαίδευσης της περιοχής – παρά τις ταλαντεύσεις του υπουργείου- από τις αρχές Οκτώβρη λειτουργούν στο Λαύριο συνολικά 3 τμήματα ΖΕΠ στα αντίστοιχα τρία δημοτικά σχολεία του Λαυρίου. Φιλοξενούνται εκεί τα παιδιά πρόσφυγες  από το κέντρο αιτούντων πολιτικού ασύλου στο κτίριο του ΟΗΕ το οποίο βρίσκεται μέσα στην πόλη. Συνεχίζεται έτσι, αυτό που γινόταν στο Λαύριο εδώ κι πολλά χρόνια για την πλήρη ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί που προσλήφθηκαν είναι αναπληρωτές πλήρους ωραρίου. Οι μαθητές που φοιτούν σε ΖΕΠ είναι πλήρως ενταγμένοι και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των δασκάλων τους σε συνεχή πρόοδο. Ήδη η ενσωμάτωση των παιδιών που παρακολουθούν κανονικά το σχολείο είναι γρήγορη χωρίς να λείπουν, βέβαια και προβλήματα στην παρακολούθηση κάποιων παιδιών. Τα παιδιά παρακολουθούν τα βασικά μαθήματα (γλώσσα, μαθηματικά) στην τάξη υποδοχής ενώ τα υπόλοιπα μαθήματα στις κανονικές τάξεις με τα άλλα παιδιά του σχολείου.

Αντίστοιχα και τα νήπια έχουν εγγραφεί σε νηπιαγωγείο της πόλης.

Ωστόσο ένα τμήμα ΖΕΠ έχει σταματήσει τη λειτουργία του λόγω του κενού  (μακρά άδεια) και ο εκπαιδευτικός ΔΕΝ έχει αντικατασταθεί από το Υπ. Παιδείας.

Λίγο έξω από το Λαύριο λειτουργεί από πέρσι η δομή του Σουνίου που φιλοξενεί πρόσφυγες. Επίσης τον Οκτώβρη 2016 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους και οι ΔΥΕΠ - Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων και στα 3 δημοτικά του Λαυρίου για τα προσφυγόπουλα της Δομής Φιλοξενίας του Σουνίου (Από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε τα προβλήματα στη λειτουργία τους με ανακοίνωση του συλλόγου: Καλωσορίσαμε τα προσφυγόπουλα από το Σούνιο στα σχολεία του Λαυρίου αλλά στο ερώτημα τους: «where are the Greeks» ? Τι θα απαντήσουμε ; ).

Οι εκπαιδευτικές προϋποθέσεις που επικράτησαν από την αρχή  στα απογευματινά (ΔΥΕΠ) δεν ήταν καθόλου ευνοϊκές τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

 Τοποθετήθηκαν ΠΕ 70  ήταν μειωμένου ωραρίου-μειωμένων αποδοχών (παρόλο που πολλές φορές εργάστηκαν υπερωριακά για την κάλυψη των  αναγκών), εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων δεν παρουσιάστηκαν καθόλου, συνάδελφοι του ενιαίου ολοήμερου (μόνιμη και αναπληρώτρια)  κλήθηκαν να συμπληρώνουν ωράριο για να καλύψουν τη λειτουργία των δομών αυτών ελαστικοποιώντας το ωράριό τους μέχρι τις 6μμ που είναι και ο χρόνος λήξης των απογευματινών τμημάτων (διαδικασία που δεν προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο και πρέπει να σταματήσει).  Οι διευθυντές  αναγκάζονται να παραμείνουν μέχρι αργά το απόγευμα για να υποστηρίξουν τον/την συνάδελφο. Η φύλαξη σε κάποια από αυτά είναι ελλιπής και οι συνθήκες αποχώρησης τα σκοτεινά κρύα βράδια του χειμώνα δυσμενείς.

Αποκορύφωμα της δυσλειτουργίας:  η μη λειτουργία. Οι συνάδελφοι ΠΕ 70 που τοποθετήθηκαν αρχικά προσλήφθηκαν (τέλη Γενάρη-αρχές Φλεβάρη)  ως πλήρους ωραρίου σε πρόγραμμα εξειδικευμένης υποστήριξης για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να παραιτηθούν από την αρχική τους θέση και οι δομές να μένουν χωρίς εκπαιδευτικό προσωπικό.

Έτσι αφού κατάφεραν με πολύ κόπο-ενασχόληση, με κατάθεση ψυχής να επικοινωνήσουν και να εργαστούν  με αυτά τα παιδιά έφυγαν μετά από 4 μήνες και οι 2 από τις 3 ΔΥΕΠ του Λαυρίου έχουν σταματήσει να λειτουργούν. 

Απαρηγόρητοι γονείς και παιδιά πρόσφυγες δεν μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει. Εικάζουν κάποια δική τους υπαιτιότητα!  Μάταια η συντονίστρια εκπαίδευσης προσπαθεί να τους εξηγήσει. Δεκάδες παιδιά παραμένουν αποκλεισμένα για άλλη μια φορά από κάθε εκπαιδευτική δομή.  

Ακόμη, σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούνται  για  τις προσλήψεις στο Δήμο Λαυρεωτικής (βρεφονηπιοκόμων, νηπιαγωγών, δασκάλων) με το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Δήμους και σε Υπηρεσίες Α' υποδοχής, ασύλου και διαχείρισης προσφυγικών ροών, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση των παιδιών  στη δομή του Σουνίου αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν διατεθεί εκεί.



Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες ΔΥΕΠ. Συγκεκριμένα στην Αν. Αττική  στη Ραφήνα όπου επίσης ξεκίνησε η λειτουργία της και σταμάτησε γιατί ο αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου που είχε τοποθετηθεί προσλήφθηκε στη συνέχεια ως πλήρως ωραρίου αλλού. Τέλος ΔΕ λειτουργούν καθόλου οι ΔΥΕΠ Συκαμίνου, Αυλώνας, Μαλακάσας, Νέας Μάκρης.

Φυσικά ούτε λόγος για τα νήπια στις δομές αυτές όπου αυτά είναι αποκλεισμένα από κάθε μορφή εκπαίδευσης και παραμένουν αποκλεισμένα στους χώρους φιλοξενίας.

Η πολυδιαφημισμένη ευαισθησία του Υπ. Παιδείας και της κυβέρνησης για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων υπονομεύεται από την πολιτική του για δομές εκτός της πρωινής λειτουργίας των σχολείων οι οποίες προσπαθούν να λειτουργήσουν με το ελάχιστο κόστος και «μισούς» εκπαιδευτικούς  με αποτέλεσμα να υπονομεύεται τελικά πλήρως η όποια λειτουργία ακόμα και αυτών των προγραμμάτων.

Τα κοινωνικά αγαθά, της παιδείας, της υγείας οφείλεται να παρέχονται σε όλους δωρεάν, ολοκληρωμένα  και  απρόσκοπτα σ όλα τα παιδιά και τα προσφυγόπουλα.

Διεκδικούμε :

Άμεση κάλυψη των κενών – αποκατάσταση της λειτουργίας όλων των δομών

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΣΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ !

Συνεκπαίδευση –Πλήρες ωρολόγιο διδακτικό πρόγραμμα!

Τμήματα υποδοχής και υποστηρικτικής διδασκαλίας!

Διορισμοί εκπαιδευτικών - ολόκληρων και όχι μισών !

Να σταματήσει κάθε καταστρατήγηση του ωραρίου και των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

Εκπαίδευση ολόκληρη όχι μισή!

Ζωή ολόκληρη , όχι με δόσεις!

ΠΑΙΔΙΑ ΑΣΦΑΛΗ - ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΜΑΖΙ!