Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

1/3/17

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Σερρών για τη μονιμότητα της διαβίωσης στον καταυλισμό της πρώην Γεωργικής Σχολής



Το  Δεκέμβρη του ’16 οι πρόσφυγες που διαβιούσαν στον καταυλισμό της πρώην Γεωργικής Σχολής Σερρών (ΚΕΓΕ), μεταφέρθηκαν και φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία της περιοχής των Βρασνών. Στόχος ήταν, αφενός μεν να ξεχειμωνιάσουν σε ασφαλέστερο περιβάλλον, αφετέρου δε να πραγματοποιηθούν εργασίες διευθέτησης του χώρου για την εγκατάσταση των μόνιμων οικίσκων (κοντέινερς) και εργασίες κατασκευής δικτύου αποχέτευσης, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκ νέου με το πέρας των εργασιών.
Έτσι ο καταυλισμός μετατρέπεται σε «δομή μακράς διαρκείας – διαβίωσης» στον οποίο οι πρόσφυγες δεν θα φιλοξενούνται προσωρινά αλλά θα εγκατασταθούν -εάν όχι μόνιμα- σίγουρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, όμως ούτε οι μόνιμοι οικίσκοι, ούτε το αποχετευτικό, ούτε τα μαθήματα γιόγκας εκ μέρους των ΜΚΟ, διασφαλίζουν την ομαλή ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία, που για την Επιτροπή Αλληλεγγύης είναι ζητούμενο. Ο επιμελώς απομονωμένος από τον κοινωνικό ιστό και οριοθετημένος με φράχτες και συρματοπλέγματα χώρος του καταυλισμού –προσβάλλοντας την ιστορική μνήμη με τη συνειρμική παραπομπή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης- αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα σύγχρονου γκέτο, με διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση και παραχωρημένη όλη την λειτουργία στις ΜΚΟ.

 Η διαχείριση του προσφυγικού που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση εκτελώντας πειθήνια τις εντολές της ΕΕ, εξαντλείται στο μάντρωμα ανθρώπινων ψυχών σε καθεστώς απομόνωσης χωρίς δικαιώματα, στην υιοθέτηση μέτρων αποτροπής, επαναπροωθήσεων, απελάσεων και εγκλεισμού, στην συντήρηση της αβεβαιότητας για το μέλλον τους και την διαρκή εξάρτησή τους από φορείς, συλλόγους, φιλάνθρωπους και ΜΚΟ που κερδοφορούν από την δυστυχία τους. Η πολιτική του αποκλεισμού και της γκετοποίησης των προσφύγων οδηγούν στην περιθωριοποίηση τους, ευνοώντας μοιραία την ανάπτυξη παραβατικών συμπεριφορών, λειαίνοντας το έδαφος για στοχοποίηση από μέρους της κοινωνίας και παραχωρώντας παράλληλα πεδίο δόξης λαμπρό στους φασίστες για κλιμάκωση των δολοφονικών τους σχεδίων.
 Στην κατεύθυνση της ομαλής ενσωμάτωσης των προσφύγων στην κοινωνία, θεωρούμε μονόδρομο την πρόταση για εγκατάσταση των προσφύγων σε διαμερίσματα εντός του κοινωνικού ιστού, απαιτώντας την παραχώρηση της διαχείρισης του στεγαστικού ζητήματος, στις δημόσιες αρχές και την τοπική αυτοδιοίκηση. Τα προγράμματα στέγασης που υλοποιούνται αποκλειστικά μέσω ΜΚΟ ξοδεύοντας πακτωλούς χρημάτων με το μεγαλύτερο μέρος τους να καταλήγει ως μισθοδοσία των μάνατζερς, οι αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης έμμισθου προσωπικού δίχως ανοικτούς διαγωνισμούς, το «χτίσιμο» σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των προσφύγων και της κοινωνίας με όρους αποκλειστικά οικονομικών συναλλαγών, στοχευμένα παραγκωνίζουν την αξία της αλληλεγγύης και απαξιώνουν επιπλέον την δημόσια διοίκηση. Με τις ιδιωτικοποιήσεις στην φαρέτρα των κυβερνήσεων της ΕΕ που διαπνέονται από τις πολιτικές αρχές του αδίστακτου νεοφιλελεύθερου πνεύματος, το ενδεχόμενο της πλήρους παραχώρησης της διαχείρισης του προσφυγικού (στέγαση, σίτιση, περίθαλψη) για εκμετάλλευση σε ιδιώτες επιχειρηματίες, δεν φαντάζει απίθανο.
 Άλλωστε η προετοιμασία άρχισε….
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕΡΡΩΝ για τους ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 
Σέρρες, 1/3/2017        

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Σερρών για τη μονιμότητα της διαβίωσης στον καταυλισμό της πρώην Γεωργικής Σχολής