Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

16/3/17

Ανοικτή επιστολή εκπροσώπων προσφυγικών κοινοτήτων από τη Λέσβο

Ένας χρόνος μετά την Συμφωνία της Ντροπής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας:
Πρόσφυγες και Τοπική Κοινωνία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να την σταματήσουν!

15 Μάρτιου 2017 - Ανοικτή Επιστολή προς τους Ευρωπαίους Ηγέτες Κρατών:

Με την συμπλήρωση ενός έτους από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωσή έκλεισε τα σύνορά της, οι ηγέτες των προσφυγικών κοινοτήτων που έχουν εγκλωβιστεί στη Λέσβο, με την συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών. Δεν είμαστε πιόνια στις πολιτικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία και σήμερα, ορθώνουμε το ανάστημά μας όλοι μαζί κατά του Ρατσισμού.


Η από τον Ιανουάριο του 2017 επιστολή μας προς τα μέλη της Κομισιόν εμπεριείχε αρκετές συστάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ορθότερη τήρηση του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την προστασία των δικαιωμάτων μας, όμως εκείνη η επιστολή παραμένει αναπάντητη. Ανταυτού, προχωρήσατε με τα σχέδιά σας να μας περιορίσετε στην Λέσβο αλλά και να μας απελάσετε στην Τουρκία. Όμως οι φωνές μας δεν θα σιγήσουν και σήμερα συμμετέχουμε σε αυτή την Λαϊκή Συνέλευση με σκοπό να οργανώσουμε την διασφάλιση των δικαιωμάτων των κοινοτήτων μας.

Από τις 20 Μαρτίου του 2016, την ημερομηνία της έναρξης ισχύος Συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων πολέμου και καταπιεστικών καθεστώτων αλλά και απόλυτης φτώχειας αποτρέπονται από το να φτάσουν σε ασφαλές έδαφος-αυτό το καλείτε πρόοδο.

Γυναίκες, παιδιά και άντρες εγκλωβίστηκαν στα ελληνικά νησιά για χρονικό διάστημα που έφτασε ήδη το ένα έτος. Και αφού επιβίωσαν αυτήν την ταπείνωση απελάσσονται δια της βίας  στην Τουρκία με την ψευδή προϋπόθεση ότι η Τουρκία είναι πράγματι μια ασφαλής χώρα-και αυτό το καλείτε πρόοδο. Εκατοντάδες άτομα πειθαναγκάζονται να επιστρέψουν “οικειοθελώς” από την Ελλάδα στην Τουρκία και σε άλλες πληγείσες από τον πόλεμο χώρες έπειτα από το πέρασμα μηνών διαβίωσης σε απαίσιες πραγματικά συνθήκες-και αυτό το καλείτε πρόοδο.

Οι στρατοί σας βομβάρδισαν και εισέβαλαν στις χώρες μας και οι επιχειρήσεις σας εκμεταλλεύτηκαν τους λαούς και και τις πρώτες ύλες μας για δικό τους κέρδος-και αυτό το καλείτε πρόοδο.

Αλλά κλείνοντας ερμητικά τις πόρτες στους λαούς που τρέχουν να σωθούν από τον πόλεμο και την τυραννία και με το να μας μεταχειρίζεστε σαν να είμαστε εγκληματίες και αναλώσιμα είδη προς ανταλλαγή και εκμετάλλευση δεν μπορεί να θεωρηθεί ποτέ πρόοδος.

Στο στρατόπεδο της Μόριας που λειτουργεί υπό την διεύθυνση της ελληνικής κυβέρνησης, με την αρωγή της Ύπατης Αρμοστείας  και των ΜΚΟ, στερούμαστε ικανοποιητικής ιατρικής περίθαλψης, φαγητού και νερού, τουαλετών και αξιοπρεπών χώρων στέγασης σε επάρκεια, αλλά δεν έχουμε χάσει την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά μας. Θα συνεχίσουμε να θρηνούμε για όσους δολοφόνησαν οι πολιτικές σας, των καθυστερήσεων και της εγκληματικής αμέλειας, μαζί με αυτούς και τους έξι που πέθαναν αυτόν τον Χειμώνα στο στρατόπεδο της Μόριας. Απόπειρες για να μας χωρίσουν μέσω διακρίσεων μόνο θα εντείνουν το σθένος με το οποίο θα παλεύουμε όλοι μαζί για τον κοινό μας σκοπό, αναζητώντας δικαιοσύνη. Θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε για τις απελάσεις που διεξάγονται χωρίς επαρκή πρόσβαση σε νομική υποστήριξη αλλά και  βάσει άδικων διαδικασιών, και τέλος θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ενάντια στην ευρέως διαδεδομένη αστυνομική βία κατά των προσφύγων και μεταναστών.

Καθώς η Λέσβος έχει καταστεί επικίνδυνο μέρος για μετανάστες και πρόσφυγες για πολλούς από εμάς, η επιστροφή στην Τουρκία δεν είναι μια αποδεκτή επιλογή. Ταξιδέψαμε μέσω Τουρκίας για να φτάσουμε στο ασφαλές έδαφος της Ευρώπης όπου είδαμε με τα μάτια μας αλλά και βιώσαμε συλλήψεις και βασανιστήρια στα χέρια του στρατού και της αστυνομίας, απελάσεις σε χώρες από τις οποίες προσπαθούσαμε να γλυτώσουμε και στέρηση ακόμα και των βασικότερων δικαιωμάτων μας. Τα χρήματα που ξοδεύονται στις περιπολίες των συνόρων και στην δημιουργία τειχών και φρακτών δεν θα μας σταματήσουν καθώς πάντα θα  αναζητούμε την πολυπόθητη ασφάλεια.

Καλούμε τους ηγέτες των κρατών της ΕΕ να σταματήσει άμεσα η εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, υιοθετώντας τις ακόλουθες συστάσεις:

1. Να σταματήσουν όλες οι απελάσεις και επιστροφές προς την Τουρκία βάσει της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας
2. Να αρθούν όλοι οι περιορισμοί ώστε να είναι όλοι ελεύθεροι να ταξιδεύουν εκτός των νησιών.
3. Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να επενδυθούν κονδύλια ώστε να τιμωρείται άμεσα όποιος είναι ένοχος αστυνομικής βίας κατά προσφύγων και μεταναστών αντί να εντείνονται οι περιπολίες των συνόρων που δεν θα σταματήσουν ποτέ την ανάγκη μας να φτάσουμε σε ένα πραγματικά ασφαλές έδαφος.
4. Κλείστε το στρατόπεδο προσφύγων της Μόριας.

Ανανεώνουμε την πρόσκλησή μας προς τους Ευρωπαίους Ηγέτες, να μας επισκεφθούν στο στρατόπεδο της Μόριας ώστε να έχουν ιδία αντίληψη των απαίσιων, απάνθρωπων συνθηκών εκεί. Οι πολιτικές της ΕΕ δεν θα μας φιμώσουν και καλούμε όλους όσους μας υποστηρίζουν να έρθουν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στις 18 του Μάρτη, στην Πλατεία Σαπφούς όπου θα διαδηλώσουμε ειρηνικά κατά του Ρατσισμού και της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Με Εκτίμηση,


Εκπρόσωποι προσφυγικών κοινοτήτων από Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Καμερούν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ιράν,  Νιγηρία,  Πακιστάν,  Παλαιστίνη,  Σενεγάλη,  Σιέρα Λεόνε και  Συρία.

________

Για επικοινωνία
syntprosflesvou@gmail.com

Η επιστολή είναι ανοιχτή προς συνυπογραφή από σωματεία και συλλογικότητες

1. Συντονισμός Λέσβου για τα προσφυγικό μεταναστευτικό
2. Αλληλεγγύη Λέσβου
3. Κέντρο υποστήριξης προσφύγων και ντόπιων MOSAIK
4. Legal Center Lesvos
5. Borderline Lesvos