Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

28/3/17

Ενημέρωση από τη Συνέλευση του ΣΥΠΡΟΜΕ την Κυριακή 5/3



Έγινε την Κυριακή 5/3 στην αίθουσα της ΠΟΕ-ΟΤΑ συνέλευση του Συντονισμού για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. Η μεγάλη και αντιπροσωπευτική συμμετοχή  με παραπάνω από 40 συλλογικότητες, καθώς και πολλούς αλληλέγγυους, βοήθησε να παρουσιαστεί ανάγλυφα η εικόνα που επικρατεί στα στρατόπεδα και τους καταυλισμούς των προσφύγων και οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.

Συμμετείχαν 8 εργατικά σωματεία από τους κλάδους της εκπαίδευσης και της υγείας, 3 φοιτητικοί σύλλογοι, το Δίκτυο ανυπότακτων γονέων, 3 τοπικές επιτροπές αλληλεγγύης της Αττικής, 6 εργατικές, πολιτιστικές, πολιτικές Λέσχες, 3 Λαϊκές Συνελεύσεις, 2 Κοινωνικά φαρμακεία, η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση, 3 εργατικές συλλογικότητες, 4 κινήσεις πόλης. Παράλληλα, υπήρχε συμμετοχή με ζωντανή παρουσία και μέσω skype από 5 περιοχές της χώρας, το Συντονισμό για το Προσφυγικό της Λέσβου, την Επιτροπή Αλληλεγγύης της Πάτρας, αλληλέγγυους της Θεσσαλονίκης, τη Λέσχη Εργασίας, αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τρικάλων, την Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης.


Τη Συνέλευση άνοιξαν ο Παύλος Αντωνόπουλος από την Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας και η  Ντίνα Ρέππα από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Αριστοτέλης, με την πλούσια εμπειρία του Συντονισμού από τις κεντρικές και τοπικές κινητοποιήσεις του,  τη σύνδεση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες με την αντιπολεμική πάλη, για την κατάσταση που επικρατεί για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τα νέα μέτρα από την Ε.Ε. και την κυβέρνηση, την ακροδεξιά αντίδραση, τις διεκδικήσεις του Συντονισμού, την ανάγκη πλαισίωσης του ΣΥΠΡΟΜΕ, τις δράσεις για τις 18/3. Μίλησαν για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά και στρατόπεδα συγκέντρωσης, την έλλειψη δικαιωμάτων, την διασπάθιση των χρημάτων για το προσφυγικό, τη σκλήρυνση της στάσης της Ε.Ε. και τη ρατσιστική συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση από υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς και φορείς της περιφέρειας  για θέματα περίθαλψης και υγείας των προσφύγων,  το δικαίωμα στη μόρφωση, το τι επικρατεί στους καταυλισμούς της επαρχίας, το ρόλο των ΜΚΟ, τις κινητοποιήσεις των προσφύγων, τις κυβερνητικές ευθύνες και πολλά ακόμα ζητήματα.

Στη συνέλευση επικαιροποιήθηκαν οι θέσεις του ΣΥΠΡΟΜΕ για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των προσφύγων και καταλήχτηκαν : καμπάνια για να ξεκινήσουν εγγραφές των προσφυγόπουλων στα σχολεία από τις αρχές Μάη και έκδοση μπροσούρας για το δικαίωμα στο πρωινό σχολείο. Ημερίδα για θέματα ψυχικής υγείας των προσφύγων.  Κεντρική κοινή αφίσα. Ένταση των δράσεων ενάντια στην γκετοποίηση των προσφύγων, για να είμαστε μαζί στις γειτονιές, στα σχολειά, στις δουλειές με ίσα δικαιώματα. Επιμονή να σπάσουν οι κυβερνητικές απαγορεύσεις εισόδου των συλλογικοτήτων του κινήματος στους καταυλισμούς.