Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

10/4/17

Μαρτυρία εργαζόμενου "κοινωφελούς" προγράμματος στη Σάμο για την κατάσταση των εργαζόμενων στα hot spot



Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα hotspot των προσφύγων που είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ περιμένουν ακόμα την καταβολή των δεδουλευμένων τους για πάνω από 3 μήνες, ενώ οι συμβάσεις τους έχουν ήδη λήξει, με αποτέλεσμα τα hotspot να είναι ήδη υποστελεχωμένα παρέχοντας ανεπαρκείς υπηρεσίες. Οι εγκατάσταση μόνιμων διοικητών προ μηνών ήταν ένα βήμα για την καλύτερη οργάνωση των δομών, όπως επίσης και η πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων, οι οποίοι όμως είναι ελάχιστοι και έχουν κατά βάση διοικητικά και γραφειοκρατικά καθήκοντα. Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία των υπαλλήλων των hotspot αφορά εργαζόμενους κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με το κύριο βάρος των υπηρεσιών, τις καταγραφές, την τοποθέτηση, το στήσιμο και ξεστήσιμο των σκηνών, την καθαριότητα, την επίβλεψη, την ταξινόμηση και διανομή ρούχων, την υλικοτεχνική υποστήριξη, τον εντοπισμό ευάλωτων ομάδων, την ψυχολογική υποστήριξη, την πληροφόρηση, την οργανωτική και λειτουργική αρωγή στις διοικητικές υπηρεσίες, καθώς και την παροχή πρώτων βοηθειών, τη νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων. Παρόλο που υπάρχουν ΜΚΟ (και εθελοντές και ιδιωτικές εταιρείες) εντός των hotspot που προσφέρουν ορισμένες από τις παραπάνω υπηρεσίες, οι εργαζόμενοι της 8μηνης κοινωφελούς εργασίας είναι πολύ περισσότεροι και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των υπηρεσιών, ενώ είναι και οι πλέον χαμηλόμισθοι, καθώς αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 495,25 €.
Από τα μέσα του Απριλίου αρχίζουν να λήγουν σταδιακά οι συμβάσεις τους, ενώ σε κάποια hotspot έχουν ήδη αρχίσει να λήγουν, χωρίς το Υπουργείο Εργασίας ή το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να έχει ανακοινώσει ακόμα την πρόθεσή του για την ανανέωση των συμβάσεων, τόσο των προσληφθέντων μέσω ΑΣΕΠ όσο και των κοινωφελών, ούτε έχει προκηρύξει τον Β' κύκλο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στις δομές φιλοξενίας και τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ο οποίος βρισκόταν εξ αρχής στον σχεδιασμό και τα απαραίτητα κονδύλια από το ΕΣΠΑ έχουν ήδη καταβληθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και οι εργαζόμενοι του Γραφείου Ασύλου βρίσκονται σε 48ωρη απεργία, καθώς είναι και αυτοί απλήρωτοι για περίπου 3 μήνες.

Κοντολογίς, προβλέπεται ότι σε 1 μήνα από σήμερα όλα τα hotspot των προσφύγων θα μείνουν με ελάχιστο προσωπικό, κάποιους μόνιμους υπαλλήλους, οι οποίοι είναι 5-10 υπάλληλοι σε κάθε κέντρο, ενώ στη Λέρο υπάρχει μόνο ένας. Σαφέστατα, η ήδη τραγική κατάσταση που επικρατεί στα hotspot θα επιδεινωθεί, και ούτε λίγο ούτε πολύ η κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να αφήσει τους πρόσφυγες στο έλεος του Αλλάχ, των ΜΚΟ και των ανάλγητων και φασιστικών ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας, των περίφημων ΟΠΚΕ.


Ωστόσο, υπάρχει μία λεπτομέρεια την οποία Δήμοι, Περιφέρειες και Κυβέρνηση προσπαθούν να αποκρύψουν. Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ προβλέπεται να καλύπτουν αυστηρά και μόνο έκτακτες ανάγκες των Δήμων, και σε καμία περίπτωση πάγιες και μόνιμες ανάγκες. Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος δεν μπορεί πια να θεωρείται "έκτακτη" ανάγκη. Οι προσφυγικές ροές δεν πρόκειται να μηδενιστούν για όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη, η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, η κατάληψη της Παλαιστίνης και η συνεχιζόμενη γενοκτονία των Παλαιστίνιων από το ψευδοκράτος του Ισραήλ, τα δικτατορικά καθεστώτα στο Σουδάν ή την Ερυθραία, η χρηματοδότηση και ο εξοπλισμός των τζιχαντιστικών ομάδων από τον Ερντογάν, τους Σαουδάραβες, τον Εμίρη του Κατάρ, τη CIA και τη Μοσάντ. Και για όσο η ελληνική κυβέρνηση, που αυτάρεσκα αυτοαποκαλείται αριστερή, δεν στρέφεται εναντίον του Πούτιν, του Ερντογάν, του ΙΣΙΣ, του Νετανιάχου, του Σαουδάραβα βασιλιά, του Εμίρη του Κατάρ, του ΝΑΤΟ, του Τραμπ και της πολεμοχαρούς ΕΕ, αλλά φλερτάρει και συνεργάζεται με όλους τους παραπάνω ταυτόχρονα, το προσφυγικό ήρθε για να μείνει. Το προσφυγικό συνιστά πια μια μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, συνιστά έναν ολόκληρο νέο τομέα της Ελληνικής οικονομίας, με την έννοια ότι λειτουργεί σαν ένας μαγνήτης ρευστότητας κονδυλίων, κεφαλαίων, χρηματοδοτήσεων και δωρεών που ρίχνονται στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και έμμεσα στην στεγνή Ελληνική αγορά, χωρίς να εξετάζουμε την ηθικότητα αυτής της αγοράς, και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η "μαύρη" αγορά που γεννήθηκε και λειτουργεί εις βάρος των προσφύγων, από κυκλώματα διακινητών, φορτηγατζήδες, επίορκους αστυνομικούς και κρατικούς υπαλλήλους που συνεργάζονται με τα κυκλώματα, παράνομο συνάλλαγμα, εκμετάλλευση γυναικών και εμπόριο λευκής σαρκός, ναρκωτικά κτλ. Ταυτόχρονα, το προσφυγικό συνιστά μια νέα αγορά εργασίας, η οποία έχει αντικειμενικά τη δυνατότητα να απορροφήσει μεγάλο μέρος ανέργων, είτε μέσω του κράτους, είτε μέσω ΜΚΟ, είτε μέσω Διεθνών Οργανισμών και ΟΗΕ, από μια τεράστια ποικιλία και εύρος προσόντων, όπως δάσκαλοι, ψυχολόγοι, δικηγόροι, μεταφραστές και διερμηνείς, γιατροί και νοσηλευτές, παιδαγωγοί, διεθνολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, καθηγητές ξένων γλωσσών, νηπιαγωγοί, καλλιτέχνες, διοικητικοί, καθαριστές και ανειδίκευτοι εργάτες πάσης φύσεως.

Προφανώς, όλες αυτές οι υπηρεσίες θα έπρεπε να καλύπτονται από το κράτος, τον ΟΗΕ και τους Διεθνείς Οργανισμούς που βρίσκονται υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, αντί των ΜΚΟ, καθώς είναι η ίδια η απόσυρση του κράτους πρόνοιας που έδωσε το έναυσμα για τη φιλευθεροποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών, της οποίας το κενό ήρθαν να καλύψουν οι ΜΚΟ. Όμως, η ανθρωπιστική διαχείριση μιας ανθρωπιστικής κρίσης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επαφίεται στον ιδιωτικό τομέα, διότι ο ιδιωτικός τομέας, παρά τον ανθρωπισμό των ιδιωτικών υπαλλήλων, δεν έχει και δεν μπορεί να έχει ανθρώπινο πρόσωπο. Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι των hotspot έχουν ήδη μία πολύτιμη εργασιακή εμπειρία σε έναν "νεότευκτο" τομέα της οικονομίας, μία γνώση και μια σειρά τεχνικών, διοικητικών και ειδικών δεξιοτήτων που είναι δυσεύρετες, σχεδόν ανύπαρκτες, μέσα στη μεγάλη "δεξαμενή" των ανέργων, αλλά και στο ήδη υπάρχον εργατικό δυναμικό της χώρας. Γι' αυτό και η πιθανότητα να αντικατασταθούν οι υπάρχοντες εργαζόμενοι με αποσπασμένους δημόσιους υπαλλήλους, όπως ακούγεται μέσα από πηγές των καθ' ύλην αρμόδιων Υπουργείων, είναι ένα σενάριο καταστρεπτικό.

Για όλους αυτούς το λόγους, οι εργαζόμενοι των hotspot ζητούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, την ανανέωση των συμβάσεών τους, τη μονιμοποίησή τους και τα πλήρη εργασιακά τους δικαιώματα, καθώς και την αύξηση των μισθών τους ως το πλέον κατάλληλο, εξειδικευμένο και αρμόδιο προσωπικό για τον συγκεκριμένο χώρο εργασίας
Κοινωφελής εργαζόμενος στη Σάμο