Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

16/5/17

Ενημέρωση από τη σύσκεψη Συντονισμού για εκπαίδευση προσφυγόπουλων

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14/5/2017 η σύσκεψη που κάλεσε ο Συντονισμός για το προσφυγικό μεταναστευτικό με θέματα συζήτησης: 


1. Εγγραφή των προσφυγόπουλων και μεταναστόπουλων στα πρωινά σχολεία 

2. Aντιφασιστική κινητοποίηση στον Ασπρόπυργο. 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν μέλη σωματείων του Συντονισμού, ειδικά εκπαιδευτικών, συλλογικότητες γειτονιάς, συναγωνιστές από το City Plaza, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, την ΚΕΕΡΦΑ. 

1. ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Έγινε απολογισμός του ζητήματος των εγγραφών και των πρωτοβουλιών της περσινής χρονιάς και συζητήθηκαν διάφορες πλευρές της κατάστασης αυτήν την περίοδο, όπως ο απόλυτος εμπαιγμός των απογευματινών τμημάτων (ΔΥΕΠ), η συνεχιζόμενη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ένταξη των προσφυγόπουλων στα γκέτο των ΔΥΕΠ, η ανάγκη ένταξης των προσφυγόπουλων στα νηπιαγωγεία και τα πρωινά σχολεία, ειδικότερα προβλήματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεδομένης και της γενικότερης κατάστασης της σχολικής εκπαίδευσης. 
Τονίστηκε ότι κανείς υπηρεσιακός ή πολιτικός παράγοντας δεν δικαιούται να εμποδίσει οποιοδήποτε γονέα θελήσει να γράψει το παιδί του σε πρωινό σχολείο. Αντίθετα, η νομοθεσία είναι σαφής, κάθε ευπαθής ομάδα, ανάμεσά τους και οι πρόσφυγες χρειάζεται να διευκολύνεται στην εγγραφή στη δημόσια εκπαίδευση και κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης συνιστά διάκριση και ρατσιστική συμπεριφορά.
Ταυτόχρονα, τονίστηκε ότι το εκπαιδευτικό και όλο το αντιρατσιστικό κίνημα αγωνίζεται και το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις, για να υπάρχουν ολιγομελή τμήματα, τμήματα υποδοχής καθώς και δωρεάν μετακίνηση, σίτιση κι υγειονομική περίθαλψη για όλα τα παιδιά

Στη συνέχεια σχεδιάστηκαν τα εξής για την αμέσως επόμενη περίοδο δεδομένου ότι το ζήτημα των εγγραφών είναι άμεσο επειδή τυπικά η προθεσμία για εγγραφές στην Α’ Δημοτικού λήγει στις 19 Μαΐου: 
1. Για τα παιδιά που διαβιούν στις καταλήψεις στέγης, θα κληθεί συντονιστικό των καταλήψεων με αυτό το θέμα εντός της επόμενης εβδομάδας με σκοπό να ενημερωθούν εκπρόσωποι των καταλήψεων για τα βασικά βήματα της διαδικασίας και να ξεκινήσει άμεσα η εγγραφή των παιδιών στα σχολεία απευθείας, όπως το δικαιούνται. 

2. Για τα παιδιά που διαβιούν στα στρατόπεδα, θα γίνει ενημέρωση εκ μέρους των συλλογικοτήτων με τη βοήθεια εκπαιδευτικών και με διερμηνεία, θα μοιραστούν ατομικές αιτήσεις για να καταγραφεί ο αριθμός των ενδιαφερόμενων. Την Τετάρτη 17/5 το απόγευμα θα γίνει ενημέρωση στο στρατόπεδο του Σκαραμαγκά και την Πέμπτη 18/5 στον Ελαιώνα (ραντεβού 7.00 μμ στο μετρό). Θα πραγματοποιηθούν επίσης, κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών σωματείων καθώς και όλων των αντιρατσιστικών πρωτοβουλιών στις διευθύνσεις εκπαίδευσης Α’ και Γ’ Αθήνας για να γραφτούν στα σχολεία και νηπιαγωγεία τα προσφυγόπουλα ιδιαίτερα των στρατοπέδων και να προβλεφθούν όλες οι υποστηρικτικές δομές. Την Πέμπτη 18/5, στις 13.30, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στη Γ’ Αθήνας ενώ την εβδομάδα 22-29/5 και στην Α’ Αθήνας.

3. Πρωτοβουλίες για την εγγραφή όσων παιδιών διαβιούν σε ξενοδοχεία ενοικιαζόμενα από την Ύπατη ή διάφορες άλλες οργανώσεις, θα ληφθούν επίσης με στόχο την εγγραφή απευθείας στα σχολεία

Πέρα από τις άμεσες πρωτοβουλίες τέθηκε η ανάγκη να προβούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας σωματείων και συλλογικοτήτων και προσφύγων, στο Υπουργείο Παιδείας, τον Ιούνιο για το θέμα, με στόχο να τεθεί συνολικά το ζήτημα και ιδιαίτερα στα νησιά όπου οι πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι και φυλακισμένοι.

2. ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Μετά τις επιθέσεις σε μετανάστες και έλληνες από χρυσαυγίτες στον Ασπρόπυργο, προτάθηκε να συνδιοργανωθεί μια μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στην περιοχή από σωματεία, μεταναστευτικές οργανώσεις, αντιρατσιτικές κινήσεις, φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες. Την προηγούμενη μέρα το Σάββατο είχε γίνει και από την Πακιστανική κοινότητα και την ΚΕΕΡΦΑ αντιφασιστική διαδήλωση στον Ασπρόπυργο και στο χωριό Γκορυτσά και έγινε ενημέρωση εκ μέρους της για τη διπλή επίθεση αστυνομίας και φασιστών απέναντι στους Έλληνες και μετανάστες διαδηλωτές. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να συντονιστούμε με τις πρωτοβουλίες της πακιστανικής κοινότητας και να πάμε στο ραντεβού της Δευτέρας, 22 Μαΐου, στα γραφεία της πακιστανικής κοινότητας, Κρατίνου 7, 7 μμ, για να οργανωθεί όσο το δυνατό καλύτερα η απάντηση στις φασιστικές επιθέσεις.