Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

18/5/17

Τροφική δηλητηρίαση στη Σούδα της Χίου

Περισσότεροι από 40 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν χθες μετά το μεσημέρι στο νοσοκομείο της Χίου με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από τον καταυλισμό της Σούδας.
Τα συμπτώματα ήταν έμετος και ζάλη, που άρχισαν να παρουσιάζονται μετά το μεσημεριανό φαγητό της Τρίτης και παραπέμπουν σε γαστρεντερίτιδα.
Εντάθηκαν όμως βραδινές ώρες προκαλώντας αναστάτωση στον καταυλισμό και παράλληλα ασφυξία στο Τμήμα Επειγόντων του νοσοκομείου Χίου· μέχρι τις 11.00 το βράδυ οπότε και ομαλοποιήθηκε η κατάσταση.
Τρία παιδιά νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο, το ένα μάλιστα μωρό, καθώς επίσης και 2 ενήλικες στην παθολογική κλινική.
Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες χρειάστηκαν ορό για να αντιμετωπιστεί η αφυδάτωση, ενώ μετά τις εξετάσεις που έγιναν στα ΤΕΠ χορηγούνταν φάρμακα για ναυτία και για αντιμετώπιση της διάρροιας.
Από την πλευρά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου πήραν δείγματα από το φαγητό (κοτόπουλο με ρύζι) αλλά και από το νερό, έτσι ώστε να γίνουν σχετικοί έλεγχοι.
Να σημειωθεί ότι τη σίτιση στον καταυλισμό της Σούδας την έχει αναλάβει ΜΚΟ , η οποία έχει αναθέσει την παρασκευή του φαγητού σε 2 τοπικά εστιατόρια· στα οποία επίσης έγινε υγειονομικός έλεγχος.
Από το Νοσοκομείο Χίου δόθηκαν οδηγίες έτσι ώστε σήμερα το πρωί να μοιραστεί αντί για γάλα, τσάι και να μην συνεχιστούν οι διάρροιες στους καταπονημένους οργανισμούς.
Παράλληλα όμως χρειάζεται να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής, ειδικά στις τουαλέτες, για να αποφευχθούν και άλλα προβλήματα που άπτονται με μικρόβια που ενέχονται συνήθως στις τροφικές δηλητηριάσεις.
Επίσης χρειάζεται να εξεταστεί το μενού των καθημερινών γευμάτων, ο τρόπος μαγειρέματος αλλά και τα δοχεία φύλαξης, με δεδομένο ότι αρχίζει και ζεσταίνει ο καιρός οπότε είναι πιο εύκολο να προκληθούν προβλήματα με το φαγητό.