Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

12/7/17

Μειώνεται ο αριθμός προσφύγων στη Χίο

Στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων μηνών φαίνεται ότι βρίσκεται ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στη Χίο, αφού – σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία – ο συνολικός αριθμός τους ελάχιστα υπερβαίνει τους 1700.
Στον καταυλισμό της Σούδας βρίσκονται περίπου 700 άτομα, ενώ στους 850 είναι ο αριθμός όσων διαμένουν στην ΒΙΑΛ. Επίσης, περίπου 170 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, με προγράμματα της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ.
Τις τελευταίες ημέρες, μετά την εκκένωση της παραλίας της Σούδας από τις σκηνές και τα πρόχειρα καταλύματα, η Μονομετοχική του δήμου Χίου εφαρμόζει ένα πρόγραμμα μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών προς την ΒΙΑΛ, όπου φαίνεται ότι δημιουργούνται θέσεις, αφενός λόγω των μηδενικών ροών και αφετέρου της σταδιακής μετακίνησης προσφύγων προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Έτσι, ο καταυλισμός της Σούδας φιλοξενεί αυτή την στιγμή περί τα 700 άτομα, αριθμός που υπερβαίνει μεν την δυναμικότητά της, αλλά πάντως είναι χαμηλότερος από κάθε προηγούμενη φορά, μετά τον Μάρτιο του 2016.
Με τον τρόπο αυτόν και εφόσον συνεχισθούν οι μηδενικές ροές και οι αναχωρήσεις προς ηπειρωτική Ελλάδα, εκτιμάται ότι σύντομα θα μειωθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των ανθρώπων που διαμένουν στην Σούδα, δίνοντας έστω και κατ΄  ελάχιστον την δυνατότητα μικρής βελτίωσης της κατάστασης.