Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

14/7/17

Οι γιατροί χωρίς σύνορα καταγγέλουν τις συνθήκες στη Μόρια Λέσβου

Δραματική περιγράφει την κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια η νέα έκθεση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» υπό τον τίτλο «Δραματική επιδείνωση των συνθηκών για αιτούντες άσυλο στη Λέσβο», όπου αναφέρονται σοβαρές ανεπάρκειες και κενά στο σύστημα αξιολόγησης της ευαλωτότητας των αιτούντων άσυλο. Επίσης, τονίζεται πως, εξαιτίας αλλαγών στις διαδικασίες, πληθυσμοί που χρήζουν βοηθείας κινδυνεύουν να επιστρέφονται στην Τουρκία.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, από τις ιατρικές συνεδρίες που πραγματοποίησαν οι ομάδες της οργάνωσης από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Ιουνίου του 2017 προκύπτει ότι:
Από τους 154 ασθενείς ψυχικής υγείας που αξιολόγησαν οι ομάδες των «ΓχΣ», το 80% πληρούσε τα κριτήρια σοβαρότητας ώστε να παραπεμφθεί για περίθαλψη στην οργάνωση, ωστόσο μόνο το 14% αυτών των ανθρώπων είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί ως ευάλωτες περιπτώσεις.
Τα δύο τρίτα των ασθενών ψυχικής υγείας ανέφεραν ότι υπήρξαν θύματα βίας πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα και το ένα πέμπτο δήλωσαν ότι έχει υποστεί βασανιστήρια.
Ομοίως, μόνο 28% από τους 54 ασθενείς-θύματα βασανιστηρίων που περιέθαλψαν οι ομάδες της οργάνωσης είχαν επίσημα αναγνωριστεί ως ευάλωτα άτομα και από τους 22 που παραπέμφθηκαν στην Αθήνα μόνο οι 6 έφτασαν και ήταν σε θέση να εισαχθούν στην εξειδικευμένη κλινική των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» για θεραπεία και αποκατάσταση.
Σε παρόμοιες διαπιστώσεις κατέληξε και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιλώντας για «κρίση που συντελείται εις βάρος των ψυχικά ασθενών» στα ελληνικά νησιά, ιδιαίτερα στη Λέσβο.
Επιπλέον, αναφέρει το Παρατηρητήριο ότι οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης, ο εγκλωβισμός και η ελλιπής φροντίδα επιδεινώνουν τα ψυχικά τραύματα που «κουβαλάει» ο κόσμος από τις εμπόλεμες ζώνες, δημιουργώντας συχνά και νέα.

Σεξουαλική βία
Περίπου οι μισές γυναίκες από τις 245 που προσήλθαν στην κλινική των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» για γυναικολογική εξέταση είχαν υπάρξει θύματα σεξουαλικής βίας. Οι περισσότερες εξήγησαν ότι δεν είχαν αποκαλύψει την εμπειρία σεξουαλικής βίας που αντιμετώπισαν. Το γεγονός τούτο αποκαλύπτει ότι οι τρέχουσες μέθοδοι αξιολόγησης, όπως η απουσία γυναικείου ιατρικού προσωπικού και εκπαιδευμένων διαπολιτισμικών διαμεσολαβητών, για την ευαλωτότητα δεν είναι προσαρμοσμένες ώστε να εντοπίζουν περιπτώσεις σεξουαλικής βίας, Να σημειωθεί πως το ιατρείο των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» αρχικά απευθυνόταν σε όλο τον πληθυσμό του νησιού, αλλά λόγω των αυξημένων αναγκών πια εξετάζει μόνο πρόσφυγες.
Μίλτος Κύρκος για το προσφυγικό  «Οι καλές προθέσεις δεν θεραπεύουν τη διοικητική παθογένεια» Εκδήλωση έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία των προέδρων των επιτροπών Ανάπτυξης DEVE και Προσωπικών Ελευθεριών LIBE αφιερωμένη στην Ελλάδα ώστε να ανιχνευτούν τρόποι βοήθειάς της.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε στην Ελλάδα για το προσφυγικό τρία σημαντικά πράγματα: σημαντική χρηματοδότηση (πάνω από το μισό της οποίας δεν έχει ακόμη απορροφηθεί), τον μηχανισμό μετεγκατάστασης (που κάποια κράτη μέλη σαμποτάρουν) και κυρίως τη συμφωνία με την Τουρκία, που σταμάτησε τις ροές από τις ακτές της», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Εφτά ΜΚΟ χτυπούν καμπανάκι! Έντονη ανησυχία για την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και τη συνεχόμενη μείωση της πρόσβασης σε βασικά αγαθά εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους επτά ΜΚΟ ενόψει της ανάληψης της περίθαλψης και φροντίδας των προσφύγων από την ελληνική κυβέρνηση.
Στην κοινή ανακοίνωσή τους μάλιστα οι επτά ΜΚΟ παραθέτουν το παράδειγμα της Μόριας, όπου η σύμβαση με τον πάροχο περίθαλψης έχει λήξει από τις 30 Μαΐου. Όπως επισημαίνουν, μέχρι τέλος Μαΐου υπήρχαν δέκα γιατροί για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των 2.000 φιλοξενουμένων στο κέντρο, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν μόλις από τρεις γιατρούς. Οι έως τώρα πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι ΜΚΟ κάνουν λόγο για σοβαρά κενά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη των προσφύγων σε Λέσβο και Χίο.
Οι ΜΚΟ καλούν την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί και να συμβουλευτεί τις οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις ΜΚΟ και δωρητές ώστε να εκπονήσουν ένα σχέδιο μετάβασης στο νέο καθεστώς. Παράλληλα, εφιστούν την προσοχή στην ανάγκη τροποποίησης και ενίσχυσης της περίθαλψης των ασυνόδευτων παιδιών, μέσω εναλλακτικών δομών όπως είναι η θετή φιλοξενία. Καλούν, επίσης, την Ε.Ε. να παράσχει στην ελληνική κυβέρνηση τεχνική και συντονιστική υποστήριξη ώστε να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα, προσβασιμότητα και σωστή διαχείριση των κονδυλίων της Ε.Ε. και να αποτραπούν φαινόμενα διαφθοράς.
Την κοινή ανακοίνωση συνυπογράφουν οι ΜΚΟ «Care, International Rescue Committee», «|Γιατροί του Κόσμου», «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», «Norwegian Refugee Council», «Save the Children», «Solidarity Now».