Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

5/7/17

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πάτρας για το ντου της αστυνομίας στην ΑΒΕΞ



Και η αντιπροσφυγική πολιτική συνεχίζεται..

Την Τρίτη 4/7 νωρίς το πρωί, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλλαν στο χώρο της ΑΒΕΞ όπου εδώ και χρόνια διαμένουν πρόσφυγες. Ένας απλός "έλεγχος" απο ό,τι μας είπαν, ωστόσο έγιναν προσαγωγές σε 170 περίπου πρόσφυγες εκ των οποίων οι περισσότεροι είχαν χαρτιά και δικαιούνταν άσυλο, ενώ εκείνοι που δεν είχαν βρίσκονται κρατούμενοι σε διάφορα αστυνομικά τμήματα της Αχαΐας. 

Οι πρόσφυγες διαμένουν υπο τις χειρότερες συνθήκες ζωής, αδυνατώντας ακόμη να καλύψουν και τις βασικές τους ανάγκες στα εγκαταλελειμένα εργοστάσια της ΑΒΕΞ, εκτεθιμένοι σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες και κινδύνους. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν την ελπίδα να μπορέσουν να διαφύγουν απο το λιμάνι της Πάτρας σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, να βρουν δουλειά να ζήσουν σαν κανονικοί άνθρωποι, αφού εδώ δεν έχουν καμία πιθανότητα να ενταχθούν φυσιολογικά στον κοινωνικό ιστό και δεν υπάρχει φυσικά, όπως και αλλού, καμία πρόνοια απο την κυβέρνηση για την ένταξη αυτών των ανθρώπων στη κοινωνία.

Το γεγονός ότι πολλοί απο τους πρόσφυγες είχαν χαρτιά και δικαιούνταν άσυλο δείχνει προφανώς, ότι η  επ' αόριστον παραμονή των προσφύγων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της κυβέρνησης δοκιμάζει πραγματικά τα όρια αυτών των ανθρώπων καθώς δεν ξέρουν, τι θα απογίνουν, αν θα καταφέρουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και για πόσο θα συνεχίσουν να μένουν κάτω από αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες.  

Το σημαντικό ωστόσο είναι, όλοι οι πρόσφυγες να ενημερωθούν για τα νομικά τους δικαιώματα, να αφεθούν ελεύθεροι, να τους χορηγηθεί άσυλο και να μην γίνει καμία απέλαση στις χώρες απο τις οποίες διέφυγαν με κίνδυνο την ζωή τους.

Η αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης λοιπόν συνεχίζεται με πιο ξεκάθαρο παράδειγμα την συνεχιζόμενη  επίθεση στις καταλήψεις στέγης προσφύγων,  η οποία κλιμακώνεται με σχέδια εκκένωσης ακόμη περισσότερων τέτοιων εγχειρημάτων, στα πλαίσια και της συνολικής έντασης της βίας και της καταστολής σε αγωνιστές και αγωνίστριες, σε οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής. Με λίγα λόγια, Η κυβέρνηση, αντί να προγραμματίζει το κλείσιμο των κέντρων κράτησης προσφύγων, και την εγκατάσταση των εγκλωβισμένων προσφύγων σε αξιοπρεπείς χώρους στέγασης στο πλαίσιο του οικιστικού ιστού, εντείνει τα μέτρα κατά των εγκλωβισμένων προσφύγων, προετοιμάζει νέα κλειστά κέντρα κράτησης, μαζικές απελάσεις και στο πλαίσιο της διαβόητης «αποτρεπτικής πολιτικής» οργανώνει έναν απολύτως νεοφιλελεύθερο και αυταρχικό προγραμματισμό εναντίον των εγκλωβισμένων προσφύγων, πρωτοστατώντας στην υλοποίηση της συμφωνίας της ντροπής ΕΕ – Τουρκίας.

Ως Πρωτοβουλία αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες Πάτρας,  είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι-ες σε αυτήν την ρατσιστική πολιτική. Γι αυτό και παλεύουμε από κοινού με τους πρόσφυγες ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την φτώχεια, τον πόλεμο! Για τη χορήγηση ασύλου, ελεύθερη μετακίνηση, αξιοπρεπή διαβίωση εντός των πόλεων και την κοινωνική τους ένταξη, για ίσα δικαιώματα σε μόρφωση, δουλειά, υγεία! Δε δεχόμαστε τίποτα λιγότερο από τα προηγούμενα!

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και μετανάστες Πάτρας