Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

23/7/17

Ο χρόνος πάγωσε για τους εγκλωβισμένους στη Λέσβο

Πρόσφυγες, ντόπιοι και ακτιβιστές κάλεσαν χτες τους Ευρωπαίους ηγέτες να βάλουν ένα τέλος στην απελπισία τους σε μια δράση διαμαρτυρίας, η οποία διοργανώθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία και την Αλληλεγγύη Λέσβου. Η δράση πραγματοποιήθηκε στην παραλία της Κρατήγου, θέλοντας να αναδείξει το πνεύμα φιλοξενίας του νησιού προς τους πρόσφυγες. Βίντεο με πραγματικές εικόνες από τις αφίξεις του 2015 μπορείτε να δείτε στο emprosnet.gr
Η δράση «#ActionLesvos» παρουσίασε μια γιγαντιαία σημαία της Ε.Ε. σαν δίχτυα ψαράδων στα οποία παγιδεύτηκε μια ομάδα 60 ατόμων (ο μέσος αριθμός προσφύγων ανά βάρκα), προσφύγων, ντόπιων και ακτιβιστών από οκτώ χώρες της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένων και προσφύγων ακτιβιστών). Η δράση καταδεικνύει την κατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα ελληνικά νησιά μετά την υιοθέτηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.
Η δράση ήρθε μετά από μια εβδομάδα διαμαρτυριών στο Κέντρο της Μόριας και 10 μέρες πριν τελειώσει το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης της Ε.Ε. για ΜΚΟ που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Συνεντεύξεις: Ανθή Παζιάνου, Νίκος Μανάβης

«Ούτε επιλογή, ούτε ελπίδα»
«Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία έχει παγιδεύσει ανθρώπους στο νησί της Λέσβου από το 2016. Οι πρόσφυγες δεν είναι εγκληματίες.
Φύγαμε από τη χώρα μας εξαιτίας του μίσους και ήρθαμε στην Ευρώπη για να βρούμε ελευθερία, αλλά τώρα έχουμε κολλήσει στο νησί. Δεν έχουμε ούτε επιλογή, ούτε ελπίδα», είπε ο Hamid Hamid, πρόσφυγας ακτιβιστής από τη Γκάνα, που ζει προς το παρόν στην Ελλάδα και συμμετείχε στην ακτιβιστική δράση.
Η δράση αυτή καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν την ευθύνη τους και να καλωσορίσουν τους πρόσφυγες, μεταφέροντάς τους από τα ελληνικά νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και προχωρώντας με τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Αυτή η δράση στοχεύει να ανοίξει την καρδιά των Ευρωπαίων στα βάσανα των προσφύγων που έχουν παγιδευτεί στα δίχτυα της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά νησιά από το 2016. Ντόπιοι συμμετείχαν, επίσης, στη δράση καθώς νιώθουν και εκείνοι παγιδευμένοι από την κατάσταση και εγκαταλελειμμένοι από την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε η Maria Serrano, υπεύθυνη εκστρατειών στη Διεθνή Αμνηστία και πρόσθεσε: «Τα βάσανα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Ευρώπη δεν έχουν τελειώσει. Ο κόσμος πρέπει να μάθει πως η κατάσταση των προσφύγων στη Λέσβο είναι απαράδεκτη, απελπιστική και μη ασφαλής με περιορισμένη πρόσβαση σε νομική, ιατρική, ψυχολογική ή άλλη υποστήριξη. Τα πράγματα είναι πιθανό να χειροτερέψουν και όχι να βελτιωθούν, εκτός και εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλάξουν πορεία και καλωσορίσουν τους πρόσφυγες».

Αύξηση των εγκλωβισμένων
Τον Ιούνιο του 2017, 940 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη Λέσβο. Περισσότεροι από 400 πρόσφυγες έφτασαν μόνο τις πρώτες δύο βδομάδες του Ιουλίου. Στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, οι αρχές εμποδίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά να αναχωρήσουν από το νησί, ώστε να τους «επιστρέψουν» πίσω στην Τουρκία. Αυτή η πολιτική έχει ως αποτέλεσμα έναν αυξανόμενο συνωστισμό ανθρώπων στο νησί, απαράδεκτες συνθήκες και συνεχές άγχος για τους πρόσφυγες.
«Πριν από τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας τουλάχιστον μπορούσαμε να στηρίξουμε τους πρόσφυγες με την ελπίδα πως όλες οι δυσκολίες και τα βάσανά τους θα τελειώσουν όταν περάσουν τα σύνορα και φτάσουν στις χώρες που επιθυμούσαν. Τώρα οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι και υποφέρουν όλο και περισσότερο από ψυχολογικά προβλήματα, καθώς περιμένουν στα νησιά να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους σε μια αργή και περίπλοκη διαδικασία ασύλου που τους αφήνει στον αέρα για μήνες», είπε η Έφη Λατσούδη από την «Αλληλεγγύη Λέσβου». «Μετά από μια εβδομάδα που σημαδεύτηκε από αυξανόμενη ένταση στη Μόρια, θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η ευθύνη ανήκει στους Ευρωπαίους ηγέτες», πρόσθεσε.

«Απαράδεκτες συνθήκες»
Δεκαέξι μήνες μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, στις 20 Μαρτίου 2016, «χιλιάδες αιτούντες άσυλο συνεχίζουν να ζουν σε αναμονή με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, παγιδευμένοι στα ελληνικά νησιά. Ο θυμός που πηγάζει από την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι καθυστερήσεις στην εξέταση ασύλου για μερικές εθνικότητες, ο κίνδυνος απελάσεων στην Τουρκία και οι κακές συνθήκες διαβίωσης έχουν κατά καιρούς οδηγήσει σε εντάσεις», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία και εξηγεί ότι η διαμαρτυρία που ξεκίνησε ειρηνικά την περασμένη Τρίτη στη Μόρια οδήγησε σε συγκρούσεις μεταξύ κάποιων διαδηλωτών και της αστυνομίας.



 Η δράση πραγματοποιήθηκε στην παραλία Κράτηγος, κοντά στη Μυτιλήνη. Στην παραλία αυτήν έφταναν βάρκες με χιλιάδες πρόσφυγες από την Τουρκία το 2015 και στην αρχή του 2016





Ιστορίες ουράς και… παρακεταμόλης
 Αριστερά, ο Χαμίντ

«Είμαι ο Χαμίντ από τη Γκάνα. Έφυγα από τη χώρα μου γιατί σε αυτήν δεν υπάρχει εκπαίδευση, ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε μέλλον για μένα. Προσπάθησα να έρθω στην Ευρώπη γιατί εδώ υπάρχει μέλλον, γιατί είναι δημοκρατική», επισημαίνει στην κάμερα του «Ε». Αναφορικά με τις συνθήκες στη Μόρια αναφέρει: «Έχουμε ψυχολογικά προβλήματα, υπάρχουν γυναίκες έγκυες που είναι ακόμα μέσα στο κέντρο, ενώ δεν έπρεπε να είναι εκεί! Χρειάζονται καλή περίθαλψη και φροντίδα. Όποτε πάμε στο Νοσοκομείο, το μόνο που μας δίνουν είναι παρακεταμόλη. Για ό,τι ασθένεια και να έχουμε μας δίνουν μόνο παρακεταμόλη».
Σε σχέση με το νερό τονίζει: «Λειτουργεί μόνο από τις 4 το πρωί έως τις 10, δεν μπορείς να κάνεις μπάνιο μετά. Κάνουμε ουρές για τα πάντα, για το φαγητό, για το ντουζ, για την τουαλέτα, για να περιμένουμε τη συνέντευξη στο Άσυλο και ακόμα περιμένουμε. Είμαστε παγιδευμένοι εδώ. Θέλουμε ο κόσμος, η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας ακούσει. Δεν είμαστε εδώ για να καταστρέψουμε τον κόσμο, είμαστε εδώ για να βρούμε το μέλλον μας, να μορφωθούμε, να χτίσουμε τον κόσμο μαζί, γιατί, αν ένας βοηθά τον άλλον, αυτό συνεχίζεται, είναι χέρι βοηθείας».
«Αναμενόμενα τα επεισόδια στη Μόρια»


Η Έφη Λατσούδη

«Η ψυχολογική τους κατάσταση χειροτερεύει, ενώ τα ιατρικά τους προβλήματα επιβαρύνουν και πάλι το νοσοκομείο και το τοπικό σύστημα υγείας. Αν θέλουμε λύσεις, θα πρέπει να μπορέσουν να φύγουν οι πρόσφυγες προχωρώντας τον δρόμο τους», τόνισε η Έφη Λατσούδη στο «Ε».
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μαζικές απελάσεις αν το ΣτΕ αποφασίσει ότι η διαδικασία είναι νόμιμη. Αυτό που συνέβη στη Μόρια ήταν αναμενόμενο, από τη στιγμή που οι άνθρωποι δεν παίρνουν απαντήσεις σαφείς για το μέλλον τους και μη αξιοπρεπείς συνθήκες. Κι εμείς συμμεριζόμαστε τον θυμό τους, αλλά οι εκρήξεις δεν είναι λύση και αυτό είναι κάτι που τους το λέμε. Από την άλλη, κι εκείνοι που ασκούν κριτική απέναντι στους εγκλωβισμένους θα πρέπει να μπουν στη θέση τους, να ζουν σε αυτές τις συνθήκες μετά απ’ ό,τι έχουν τραβήξει».