Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

26/8/17

Νεότερη ενημέρωση για τους συλληφθέντες πρόσφυγες της Μόριας


Ενημέρωση από αλληλέγγυους, φίλους του ΣΥΠΡΟΜΕ. 
Πρόσφυγες στο στρατόπεδο της Μόριας, κυρίως αφρικανικής καταγωγής,  είχαν ανακοινώσει την Δευτέρα 17/7 ότι θα ξεκινούσαν επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου τους, αλλά και για τις κάκιστες συνθήκες στις οποίες εξαναγκάζονται να διαβιούν στο κέντρο κράτησης της Μόριας.
Τη Δευτέρα οι διαμαρτυρίες είχαν τη μορφή καθιστικής διαμαρτυρίας αποκλείοντας τα γραφεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου (EASO). Την Τρίτη 18-07 και ενώ η διαμαρτυρία είχε ξεκινήσει ξανά ως καθιστική έξω πάλι από τα γραφεία της EASO, οδηγώντας τους υπαλλήλους της να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους, οι αρχές υπέδειξαν τους διαμαρτυρόμενους μετανάστες στους υπόλοιπους ως υπαίτιους για τις καθυστερήσεις στρέφοντάς τους εναντίον τους.
Η Αστυνομία απάντησε με ρήψη χημικών και κρότου λάμψης προς το μέρος με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να απαντήσουν με πετροπόλεμο.
Η ένταση κορυφώθηκε όταν οι πρόσφυγες άναψαν μικρές εστίες φωτιάς για να αποφύγουν την ασφυκτική κατάσταση από τα δακρυγόνα. Ακολούθησε πλήθος αστυνομικών δυνάμεων με την παρουσία δυο αεροπλάνων της πυροσβεστικής για την κατάσβεση των φωτιών. Μέτα την ολοκλήρωση των συγκρούσεων η Αστυνομία προχώρησε σε επιχείρηση σκούπα στο εσωτερικό της Μόριας ξυλοκοπώντας αδιακρίτως όσους έβρισκαν μπροστά τους με μοναδικό κριτήριο το χρώμα του δέρματος αφού είχαν στοχοποιηθεί αφρικάνοι μετανάστες. Αποτέλεσμα της επιχείρησης είναι οι 35 συλλήψεις. Ενώ πολλοί ήταν τραυματισμένοι μόνο ένας διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο.
Τις επόμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν οι απολογίες όπου κατηγορούνται όλοι με σοβαρότατες ποινές.  Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν είναι: α) αντίσταση, β) στάση, γ) διατάραξη κοινής ειρήνης των πολιτών, δ) εμπρησμός, ε) Απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία σε βάρος αστυνομικών και στ) διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς
30 άτομα από τους 35 έχουν περάσει προανάκριση, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους , ενώ για τους υπόλοιπους 5, ο ένας ήταν ο  πρόσφυγας που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο και οι υπόλοιποι 4 αναβλήθηκε εξαιτίας απουσίας διερμηνέων. Λόγω του ότι πέρασε το χρονικό περιθώριο της προανάκρισης των 4 , άρθηκε η ποινική τους κράτησή εκ των οποίων 2 από αυτούς εξαιτίας της απόρριψης του άσυλου τους σε δεύτερο βαθμό διατάχθηκε διοικητική πλέον κράτηση και οδηγήθηκαν στο κέντρο κράτησης της Μόριας στο προαναχωρησιακό χώρο. Και για τους 4 η δικογραφία δεν έχει σχηματιστεί αλλά παραμένει ανοιχτή μέχρι να βρεθεί διερμηνέας.
Από τα 30 άτομα που σχηματίστηκε δικογραφία οι 20 από αυτούς μεταφέρθηκαν στη Αθήνα , 7 πρόσφυγες στις φυλακές του Κορυδαλλού και 13 στον Αυλώνα και οι 10 δυο στις φυλακές της Χίου.