Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

10/4/18

Να αθωωθούν οι 35 κατηγορούμενοι πρόσφυγες της Μόριας και οι 8 της Πέτρου Ράλλη


Αν οι πνιγμοί προσφύγων στο Αιγαίο είναι η μία όψη της απανθρωπιάς της Ευρώπης – Φρούριο, ο εγκλωβισμός και η κράτηση επί μήνες και χρόνια στα άθλια hotspot του Αιγαίου και σε κολαστήρια όπως της Πέτρου Ράλλη, ανθρώπων που το μοναδικό τους «έγκλημα» ήταν η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, είναι η αποκρουστική όψη της Ελλάδας-κρατητήριο. Κι' όταν, απελπισμένοι από τον εγκλεισμό και τον εγκλωβισμό τους σε άθλιες συνθήκες, πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας διαμαρτύρονται, τότε η απάντηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης του κ. Τόσκα είναι οι συλλήψεις στο σωρό και η απαγγελία βαριών κατηγοριών για παραδειγματισμό. Κάπως έτσι 35 πρόσφυγες της Μόριας και άλλοι 8 που κρατούνταν στην Πέτρου Ράλλη προφυλακίστηκαν για μήνες και οδηγούνται στις δικαστικές αίθουσες αυτό τον Απρίλιο. Εκφράζουμε ολόψυχα την αλληλεγγύη μας και απαιτούμε την αθώωσή τους.

Για τους 35 της Μόριας: Στις 18 Ιουλίου του 2017 η Αστυνομία επιτέθηκε απρόκλητα και με πρωτοφανή αγριότητα, εντός του κολαστηρίου της Μόριας, στη Λέσβο, σε πρόσφυγες (κυρίως Αφρικάνικης καταγωγής) που πραγματοποιούσαν ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στις πολιτικές γεωγραφικού περιορισμού που ακόμη και τώρα καθηλώνουν την πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο καθ΄ όλη τη διάρκεια αναμονής αλλά και για τις μεγάλες καθυστερήσεις εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει. Επίσης διαμαρτύρονταν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Μετά τα επεισόδια που δημιούργησε η Αστυνομία και τη βίαιη καταστολή της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε επιχείρηση-σκούπα, κατά τη διάρκεια της οποίας στοχοποιήθηκαν με εκδικητικό τρόπο πρόσφυγες από την αφρικανική κοινότητα, με αποτέλεσμα τις  συλλήψεις 35 ατόμων. Η αστυνομία χτυπούσε ανελέητα όποιον έβρισκε μπροστά της με αποτέλεσμα το βαρύ τραυματισμό πολλών μεταναστών/ριών και  προσφύγων. Οι ξυλοδαρμοί και τα βασανιστήρια συνεχίστηκαν και μετά τις συλλήψεις των 35, οι οποίες έγιναν στο σωρό και χωρίς κανένα στοιχείο. Μοναδικό κριτήριο ήταν το χρώμα του δέρματος των συλληφθέντων αφού είχαν στοχοποιηθεί οι Αφρικανοί πρόσφυγες. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης από την Αστυνομία στους πρόσφυγες, μέσα στο κολαστήριο της Μόριας, έδρασαν ακροδεξιά στοιχεία που λειτούργησαν ως παρακρατικός μηχανισμός του μετεμφυλιακού κράτους. Οκτώ μήνες μετά 30 από τους 35 κατηγορουμένους παραμένουν προφυλακισμένοι σε 4 φυλακές της χώρας. Οι υπόλοιποι πέντε βρίσκονται στην Λέσβο με περιοριστικούς όρους. Οι βαρύτατες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα είναι ίδιες για όλους. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει στην Χίο στις 20 Απριλίου,  δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τις συνθήκες για την υπεράσπιση των 35 μεταναστών αφού μάρτυρες υπεράσπισης των προσφύγων που βρίσκονται έγκλειστοι στη Μόρια αδυνατούν να μεταβούν στη Χίο, διότι τους απαγορεύεται η έξοδος από τη Λέσβο, λόγω διοικητικών περιοριστικών όρων. Καθόλου τυχαία τέλος, έχουν αποσυρθεί, λίγο καιρό πριν τη δίκη, μια σειρά ΜΚΟ που παρείχαν νομική υποστήριξη στους διωκόμενους πρόσφυγες της Μόριας, επιλέγοντας να υποστηρίξουν την επόμενη χρηματοδότησή τους κι όχι τα νομικά δικαιώματα των διωκόμενων .


Για τους 8 της Πέτρου Ράλλη: Στις 31 Μαΐου φυλακισμένοι πρόσφυγες, που κρατούνταν επί πολλούς μήνες στο κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη με μόνο διαπραχθέν «έγκλημα» ότι δεν είχαν χαρτιά, διαμαρτυρήθηκαν για την κράτησή τους. Χτυπώντας την καγκελόπορτα του κελιού τους, ζητούν μια συνάντηση με το διευθυντή της φυλακής ώστε να ενημερωθούν για το πόσο ακόμα θα βρίσκονται υπό κράτηση. Τότε, αστυνομικοί εισβάλλουν στο κελί τους και αφού τους ξυλοκοπούν άγρια, συλλαμβάνουν όποιον βρίσκουν μπροστά τους. Η απεγνωσμένη προσπάθεια των προσφύγων να διεκδικήσουν το στοιχειώδες δικαίωμά τους είχε ως αποτέλεσμα στις 6 Ιουνίου, 8 κρατούμενοι να οδηγηθούν για ανάκριση στην Ευελπίδων με εμφανή τα σημάδια της κακοποίησής τους (σπασμένο χέρι, χτυπημένα κεφάλια, μώλωπες παντού). Οι πρόσφυγες κατηγορούνται για «στάση», «επικίνδυνη σωματική βλάβη», «οπλοφορία», και είναι προφυλακισμένοι ως τώρα. Πρόκειται για μια στημένη δικογραφία στην οποία οι μπάτσοι έχουν εκδορές, ενώ σύμφωνα με τις καταθέσεις των ίδιων, οι κρατούμενοι με τα σπασμένα κεφάλια και χέρια «τραυματίστηκαν» μόνοι τους» πέφτοντας πάνω στα κάγκελα! Οι 8 της Π. Ράλλη, δικάζονται στο Εφετείο (Αλεξάνδρας και Λουκάρεως) στις 27 Απρίλη.

Η άδικη και τιμωρητική αντιμετώπιση των μεταναστών από τα ΜΑΤ και τις εισαγγελικές αρχές, λογοδοτούν στην απανθρωπιά των πολιτικών «αποτροπής» που συνοδεύουν τις ρατσιστικές συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας και εφαρμόζονται κατά γράμμα από την ελληνική κυβέρνηση. Στην περίπτωση τόσο των συλληφθέντων της Μόριας όσο και της Πέτρου Ράλλη, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είναι υπεύθυνο για την επίδειξη πυγμής σε βάρος απελπισμένων ανθρώπων που τόλμησαν να ζητήσουν να επισπευσθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων τους μετά από πολύμηνο εγκλωβισμό/εγκλεισμό. Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που συγκαλύπτει παράνομες επαναπροωθήσεις στον Έβρο, και φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για τον πρόσφατο πνιγμό 16 προσφύγων που αφέθηκαν να παλεύουν με τα κύματα αβοήθητοι επί 24 ώρες στο Αγαθονήσι στις 17 Μαρτη, ενώ οι αρχές είχαν ειδοποιηθεί από τις πρώτες στιγμές του ναυαγίου. Χρέος όλων μας είναι να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί τους απαιτώντας την αθώωσή τους από τις άδικες κατηγορίες που τους βαραίνουν. Αντίπαλοί μας είναι οι πολιτικές της φτώχειας και του πολέμου, όχι τα θύματά τους.

Καλούμε:

1)      Στη διεθνή μέρα δράσης το Σάββατο 14 Απρίλη, στις 12μ. στην πορεία που θα ξεκινήσει από το Μοναστηράκι.
2)      Σε συγκέντρωση και συνέντευξη τύπου, την Παρασκευή 20 Απρίλη, μέρα που δικάζονται οι 35 της Μόριας στη Χίο,  στις 12 μ. στην Διεύθυνση Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη.
3)      Στα δικαστήρια (Αλεξάνδρας και Λουκάρεως) την Παρασκευή 27 Απρίλη, στις 9 π.μ. στην δίκη των 8 μετανστών της Πετρου Ραλλη.

Απαιτούμε την αθώωση όλων των κατηγορούμενων μεταναστών.

-     Την ακύρωση των ρατσιστικών συμφωνιών ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας.
-     Τη μεταφορά όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα hotspot του Αιγαίου στην ενδοχώρα σε ανθρώπινες συνθήκες.
-     Ανοιχτά σύνορα, ανοιχτές πόλεις, ίσα δικαιώματα για πρόσφυγες και μετανάστες.