Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

26/4/18

Επίθεση σε πρόσφυγες στην πλ Σαπφούς στη Μυτιλήνη

Την επίθεση ακροδεξιών και φασιστών σε οικογένειες προσφύγων και αλληλέγγυους καταγγέλει ο Συντονισμός για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό Λέσβου.



 Ενημέρωση από ειδησεογραφικά μμε [εφ.συν]
 
Από τύχη και μόνο δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές στη Μυτιλήνη, η οποία βρέθηκε στη δίνη σκοτεινών παρακρατικών ενεργούμενων.
Περίπου 200 ακροδεξιοί, φασίστες και χούλιγκαν απείλησαν ζωές, έδειραν πρόσφυγες και αλληλέγγυους, έκαψαν περιουσίες, κατέστρεψαν επιχειρήσεις, άνοιξαν κεφάλια με πέτρες και μεταλλικά εργαλεία, πέταξαν φωτοβολίδες στο πλήθος, απείλησαν δημοσιογράφους (Μυρσίνη Τζινέλη και Νατάσα Παπαδοπούλου, οι οποίες ζήτησαν αστυνομική προστασία) και υπό την πλήρη κάλυψη της Αστυνομίας έφυγαν ανενόχλητοι για τα σπίτια τους καμαρώνοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα ανδραγαθήματά τους!
Τελικός απολογισμός, μια σύγχρονη «Νύχτα Κρυστάλλων» στη Μυτιλήνη, με τουλάχιστον 35 τραυματίες, τεράστιες ζημιές σε μαγαζιά και δημοτικό εξοπλισμό αλλά και 122 συλλήψεις, εκ των οποίων οι 120 είναι πρόσφυγες και οι δύο φοιτητές αλληλέγγυοι, στις πέντε τα ξημερώματα, κατά την επιχείρηση εκκένωσης της πλατείας Σαπφούς που βρέθηκε στο επίκεντρο της φασιστικής επίθεσης.

Ολα ξεκίνησαν γύρω στις 8.30 το βράδυ της Κυριακής, στην πλατεία Σαπφούς -στην οποία είχαν κατασκηνώσει διαμαρτυρόμενοι Αφγανοί πρόσφυγες επί εξαήμερο- και λίγο μετά τη λήξη της τελετής υποστολής της σημαίας.
Τότε, από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί εκεί, ύστερα από κάλεσμα της γνωστής ακροδεξιάς πρωτοβουλίας «Πατριωτική Κίνηση Μυτιλήνης», ξέκοψε μια ομάδα 200 ατόμων και κινήθηκε εναντίον των προσφύγων που ήταν στην πλατεία Σαπφούς.

Ανάμεσά τους, οι χρυσαυγίτες του νησιού, επιχειρηματίες, στελέχη και άλλα γνωστά μέλη της «Πατριωτικής Κίνησης», πλαισιωμένοι από ανεξέλεγκτους νεαρούς και οπαδούς ποδοσφαιρικής ομάδας.
Επίσης, σύμφωνα με αλληλέγγυους, βρίσκονταν εκεί και περί τα πενήντα άτομα άγνωστα στην τοπική κοινωνία, που κουβαλούσαν αυτοσχέδια ρόπαλα.
Ολοι αυτοί, οπλισμένοι με φωτοβολίδες, πέτρες και διάφορα αντικείμενα, όπως γαλλικά κλειδιά μεγάλου μεγέθους, πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής τούς πρόσφυγες και άρχισαν τις προκλήσεις, εκτοξεύοντας αρχικά πλαστικά μπουκάλια νερού εναντίον τους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ τότε, που ήταν εκεί από νωρίς, έσπευσαν να δημιουργήσουν έναν κλοιό, μπαίνοντας ανάμεσα στις δύο ομάδες. Χωρίς να δέχεται απάντηση, ο φασιστικός όχλος συνέχισε τις προκλήσεις, εκτοξεύοντας πλέον πέτρες και φωτοβολίδες, με τους πρόσφυγες να βάζουν στη μέση τα γυναικόπαιδα και να απλώνουν πάνω από τα κεφάλια τους κουβέρτες τεντωμένες και βρεγμένες ώστε να αποκρούσουν τα πυρά.
Τότε μόνο οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, ψεκάζοντας τις πρώτες γραμμές των φασιστών με σπρέι πιπεριού και εκτοξεύοντας ένα δακρυγόνο.και χημικά
Απτόητοι, οι επιτιθέμενοι συνέχισαν τις ρίψεις κάθε είδους αντικειμένων κάτω από το αδιάφορο βλέμμα των αστυνομικών που σε κάθε ευκαιρία και με την παραμικρή αφορμή ψέκαζαν με χημικά τούς πρόσφυγες και τους αλληλέγγυους, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο μεταξύ φωνάζοντας συνθήματα. Γεγονός που εξαγρίωσε τους αστυνομικούς, οδηγώντας τους σε νέες ρίψεις χημικών επί των προσφύγων, τους οποίους καλούσαν να «σκάσουν» ή και να το «βουλώσουν».

Γρήγορα η πλατεία μετατράπηκε σε κόλαση χημικών και εκτοξευόμενων αντικειμένων που έπεφταν με μανία στα κεφάλια προσφύγων ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.
Μωρά έκλαιγαν, γυναίκες ούρλιαζαν, άλλοι έφευγαν με ανοιγμένα κεφάλια. Όσοι, δε, επιχειρούσαν να διαφύγουν, κυρίως ανήλικοι, συνήθως έπεφταν θύματα επιθέσεων από ομάδες που είχαν αναπτυχθεί στα γύρω στενά.
Χαρακτηριστικά είναι όσα περιγράφει στην «Εφ.Συν.» αυτόπτης μάρτυρας (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας), που βρέθηκε στο σημείο ως αλληλέγγυος:
«Φασίστες μάς χτυπούσαν με πέτρες, τούβλα, μάρμαρα, κάδους, κροτίδες, μολότοφ, γαλλικά κλειδιά και ό,τι άλλο εργαλείο μπορεί να βρει κάποιος για να το χρησιμοποιήσει ως όπλο.Στο κέντρο της πλατείας, όπου έπεφταν όλα αυτά, υπήρχαν γυναικόπαιδα.

Αφού καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στην πλατεία δεν απαντούσαμε στις οποιεσδήποτε προκλήσεις των φασιστών, απλώς δυσανασχετούσαμε και φωνάζαμε ότι θα σκοτωθεί κόσμος, οι ΜΑΤάδες γύριζαν προς τα εμάς και φώναζαν με εριστικό ύφος να σκάσουμε και να μην προκαλούμε και ότι είναι εκεί για να μας προστατεύσουν και αν φύγουν θα μας λιντσάρουν.

Ούτε καν συνθήματα δεν μας άφηναν να φωνάξουμε και πηγαίναμε με τα νερά τους.
Οι κροτίδες και οι πέτρες έπεφταν βροχή από την πλευρά των φασιστών, εμείς κατά τα άλλα... προκαλούσαμε.
Είχαν εντολές (ακούστηκε άλλωστε πολλές φορές και από το CB τους) να μην κινηθούν εναντίον των φασιστών με σκοπό την προσαγωγή/σύλληψη παρά μόνο να τους διαλύσουν.
Οι φασίστες είχαν στήσει διάφορες εστίες φωτιάς-οδοφράγματα στην πλατεία και γύρω από αυτήν μέχρι και τη Στοά Βεκρέλη, με σκουπίδια και κάδους.
Τα ρατσιστικά και υβριστικά συνθήματα προς εμάς είχαν την τιμητική τους, όμως δεν λυγίσαμε ούτε στιγμή.
Ενωμένοι όλοι αλυσίδες μέναμε στις θέσεις μας, αντιδρώντας μόνο όταν μας πετροβολούσαν.

Η Αστυνομία, που ήταν απαθής σε όλο αυτό, παρά τις 4 φορές που τους κυνήγησε με χρήση κρότου λάμψης και δακρυγόνων, απλώς για να τους διαλύσει για λίγη ώρα, αποφάσισε να επέμβει με δραστικό σχέδιο λίγο πριν θρηνήσουμε θύματα!
Αφού απέκλεισε τους δρόμους προς την πλατεία μέσα από την αγορά, αποφάσισε επιτέλους να περιορίσει τους φασίστες μακριά από την πλατεία, αλλά δεν άργησε να ρίξει και σε εμάς δακρυγόνα επειδή απλώς αντιδράσαμε στον πετροπόλεμο φωνάζοντας ότι θα σκοτωθεί άτομο με τη διαταγή που είχαν να μην κάνουν συλλήψεις.

Βέβαια, ας μην εθελοτυφλούμε, αν κάποια από αυτά τα γεγονότα τα προκαλούσαμε εμείς, θα μας είχαν σαπίσει στο ξύλο και στο χημικό, μας το έδειξαν αυτό για ένα λεπτό έτσι κι αλλιώς.
Να σημειωθεί ξανά ότι δεν έγινε καμία κίνηση σύλληψης/προσαγωγής προς τους φασίστες.
Οταν μίλησα με το ΕΚΑΒ, υπήρχαν 20 σοβαρά τραυματίες - δεν έχω ενημερωθεί εάν έχει αυξηθεί ο αριθμός.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν κοντά μας γιατί δέχτηκαν και αυτά επίθεση από τους φασίστες και έτσι οι τραυματιοφορείς κράτησαν απόσταση ασφαλείας φοβούμενοι τη σωματική τους ακεραιότητα - όπως με ενημέρωσε το τηλέφωνο κέντρο (166). Και έτσι αρκετοί αλληλέγγυοι με κίνδυνο της ζωής τους μετέφεραν οι ίδιοι τούς τραυματίες στα ασθενοφόρα».
Αλλοι, τραυματίες και μη, κατέφυγαν σε δύο φιλικά μαγαζιά, τα οποία όμως δέχτηκαν επίθεση από φασίστες με αρκετά θύματα.

Η Αριελ Ρίκερ, αλληλέγγυα δικηγόρος σε αραβόφωνους, με καταγωγή από το Ισραήλ, από τύχη και μόνο αναπνέει ακόμη. Της έσωσε τη ζωή η προνοητικότητα να δανειστεί ένα κράνος μοτοσικλέτας προτού μπει στην πλατεία.
Μετά από λίγο, το κράνος ήταν σπασμένο από ένα τούβλο που την πέτυχε. Η ίδια πήγε στο νοσοκομείο με έντονη ζάλη και πονοκέφαλο.
Οπως έλεγε χαρακτηριστικά, ανάλογα είχε νιώσει μόνο όταν έπεσε με μοτοσικλέτα.
Στο πογκρόμ αυτό που εξαπέλυσαν γνωστοί στην Αστυνομία φασίστες και ακροδεξιοί, η απάντηση της Αστυνομίας ήρθε λίγο μετά τις πέντε τα ξημερώματα.
Με το πρώτο φως του ήλιου, άνδρες των ΜΑΤ έκαναν έφοδο στις σκηνές των προσφύγων και έβγαλαν με τη βία όσους βρήκαν σε αυτές, ενώ όσους ήταν όρθιοι τους οδήγησαν με κλοτσιές στις κλούβες και με προορισμό τη Μόρια και το αστυνομικό τμήμα, αρχικά για προσαγωγές που στο σύνολό τους έγιναν συλλήψεις.

Πρωτοφανής βιαιότητα
«Τα μικρά έκλαιγαν τρομαγμένα, γαντζωμένα στις μανάδες που ούρλιαζαν. Οι άνδρες, χτυπημένοι και ταλαιπωρημένοι, δεν μπορούσαν να αντισταθούν πλέον. Οι αστυνομικοί με πρωτοφανή βιαιότητα τους κλοτσούσαν για να μπουν στις κλούβες. Και τώρα τους έχουν στο τμήμα», περιγράφει η Φ.

Το κατηγορητήριο αναφέρει σωματικές βλάβες σε αστυνομικούς, απλές σωματικές βλάβες, στάση και αντίσταση σε δημόσια συνάθροιση. Η δίκη τους θα γίνει 9/5 στη Μυτιλήνη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.
Χαρακτηριστικό είναι και το περιστατικό με πρωταγωνιστή γνωστό έμπορο της Μυτιλήνης με κατάστημα οπτικών -μέλος της «Πατριωτικής Κίνησης»- που περιγράφει αυτόπτης μάρτυρας.
Ο εν λόγω είχε πάρει ένα λάστιχο και κατάβρεχε τους πρόσφυγες με ιδιαίτερη στόχευση σε μια νεαρή κοπέλα φοιτήτρια που είχε σπεύσει να τους συμπαρασταθεί.

«Ακριβώς μπροστά στα ΜΑΤ την έβρεχε με το λάστιχο και ταυτόχρονα τη στόλιζε με διάφορα σεξιστικά επίθετα. Όταν ένας άλλος νεαρός αγανάκτησε, επιτέθηκε στον έμπορο για να του πάρει το λάστιχο, αλλά τελικά έπεσε ο ίδιος θύμα επίθεσης άλλων φασιστών που τον άφησαν αναίσθητο από το ξύλο. Έτσι μας τον έφεραν οι άνδρες των ΜΑΤ», περιγράφει αυτόπτης.
Πρόκειται λοιπόν για -τουλάχιστον- έναν 60χρονο πασίγνωστο επιχειρηματία, με συνδικαλιστική δράση στον χώρο του, που αναρωτιόμαστε με ποιο θράσος προχωρά σε μια τέτοιου είδους ενέργεια, αν δεν έχει τη... βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες. Και από ποιον την αντλεί άραγε, αφού είναι φανερό ότι έχουν υπάρξει διαβεβαιώσεις ότι τίποτα δεν θα συμβεί.
Άλλωστε ανάλογα περιστατικά, «καρμπόν» θα λέγαμε, πάλι τότε με αφορμή τη σημαία, ζήσαμε και στη Χίο, κατά την κατάληψη τμήματος του λιμένα, με επιχειρηματίες του τουριστικού χώρου, χούλιγκαν, μπράβους νυχτερινών μαγαζιών και χρυσαυγίτες να κάνουν τα ίδια και εκεί πριν από δύο χρόνια. Και πάλι χωρίς καμία σύλληψη, και πάλι μόνο με συλλήψεις αλληλέγγυων και προσφύγων.
Τότε, θυμίζουμε στον κ. Τόσκα ότι στη Χίο είχε παραιτηθεί ο αστυνομικός διευθυντής και ακολούθησε το ξήλωμα άλλων δύο που τον διαδέχτηκαν, αλλά ακόμα το έγκλημα αυτό, όπως και των δολοφονικών επιθέσεων με μολότοφ και πέτρες στη Σούδα, δεν έχει διαλευκανθεί, αφού κανείς δεν λογοδότησε.
Θυμίζουμε ακόμα ότι σε λίγες ημέρες στη Λέσβο θα βρεθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας και αναρωτιόμαστε πόσο μπορεί να εξυπηρετεί η τεταμένη ατμόσφαιρα, που θα δικαιολογεί τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αλλά για «λάθος λόγους».

Η ΕΛ.ΑΣ επικαλείται τις δύσκολες συνθήκες για τις μη συλλήψεις ακροδεξιών
Στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων –όπως η οχλαγωγία, το σκοτάδι της νύχτας, οι φωτιές και οι φωτοβολίδες, οι πέτρες και τα μπουκάλια που έπεφταν από τη μια πλευρά και τα δακρυγόνα από τους αστυνομικούς– αλλά και στον κίνδυνο να προκληθεί περαιτέρω ένταση εξαιτίας της επέμβασης απέδιδαν χθες υπηρεσιακοί παράγοντες του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. την αδυναμία σύλληψης των ακροδεξιών που την προχθεσινή νύχτα στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη επιτέθηκαν με σφοδρότητα σε μετανάστες και αλληλέγγυους.
Εντούτοις, ανέφεραν ότι στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση είχαν συμπεριληφθεί ως κατηγορούμενα για τις φθορές και τις επιθέσεις άγνωστα άτομα για τα οποία διεξάγονταν έρευνες για την ταυτοποίηση και τη σύλληψή τους εντός των ορίων του αυτόφωρου.
Ακόμη όμως και αν δεν συλλαμβάνονταν ως σήμερα τα ξημερώματα, οι αξιωματούχοι δήλωναν βέβαιοι για την επικείμενη ταυτοποίησή τους, η οποία και θα οδηγήσει στην παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη συλλέγει βιντεοληπτικό υλικό και μαρτυρίες οι οποίες δείχνουν προς την «Πατριωτική Κίνηση Μυτιλήνης», με τους δράστες να αναζητούνται ανάμεσα στα μέλη της.