Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

25/9/17

Απόφαση του ΣτΕ διευκολύνει τις απελάσεις προσφύγων στην Τουρκία

Τη διευκόλυνση γρήγορων απελάσων των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά συνεπάγονται οι αποφάσεις του ΣτΕ που κρίνουν ως ασφαλή χώρα την Τουρκία και νόμιμη σε όλα τα σημεία της την ακολουθούμενη διαδικασία. 
Οι υπ΄  αριθμ. 2347 και 2348/2017 αποφάσεις της  22/9 αφορούν προσφυγή δύο Σύρων πρόσφυγων που δεν ήθελαν να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία και επικαλέστηκαν παραβίαση :  1) διατάξεων του Συντάγματος, όπως είναι τα άρθρα 8, 26, 43, 87, 89 και 90, 2) σχετικών διατάξεων του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, 3) αρχών του φυσικού δικαστή και της αμεροληψίας, 4) διατάξεων περί κακής σύνθεσης της Ανεξάρτητης  Επιτροπής Προσφύγων 5) παραβίασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των δύο προσφύγων από τη Συρία που ζητούσαν να μην επιστρέψουν στην Τουρκία και να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου της Λέσβου, με τις οποίες είχαν απορριφθεί ως απαράδεκτα τα αιτήματα των Σύριων να τους αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα και να τους  παρασχεθεί άσυλο στην χώρα μας.
Η Ολομέλεια στις δύο αποφάσεις της κάνει ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Γενεύης, όπως επίσης  ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία έχουν συμφωνήσει κοινό σχέδιο δράσης για τη στήριξη των Σύριων υπηκόων που απολαύουν διεθνούς προστασίας. Επίσης, στις αποφάσεις του ΣτΕ γίνεται αναφορά ότι οι δύο Σύροι   οι οποίοι μπήκαν στην Ελλάδα  μέσω Τουρκίας, έχουν στην Τουρκία συγγενείς τους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με βάση τη σκλήρυνση της στάσης κυβέρνησης και Ε.Ε. θα αντιμετωπίσουμε  επιχειρήσεις-σκούπα από την Αστυνομία για σύλληψη και απέλαση ανθρώπων. Νομικοί εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή αποτελεί πιλότο για την λειτουργία τόσο των δικαστικών όσο και των διοικητικών αρχών για τις υποθέσεις των προσφύγων και των μεταναστών. 
Με λίγα λόγια θα επισπευσθούν οι διαδικασίες απόρριψης των αιτημάτων ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. 
Επίσης η αστυνομία αμέσως μόλις βρίσκει πρόσφυγες με δευτεροβάθμια απορριπτική απόφαση θα τους συλλαμβάνει και τους απελαύνει. Και ήδη τέτοια κρούσματα έχουμε στη Λέσβο και σε άλλα μέρη της χώρας. Στη Λέσβο συνέλαβαν τον πατέρα οικογένειας που διέμενε στο ΠΙΚΠΑ και τον οδήγησαν με χειροπέδες μπροστά στα μάτια των παιδιών και της γυναίκας του στο ΑΤ και στη συνέχεια στα κρατητήρια της Μόριας επειδή είχε απορριφθεί και σε δεύτερο βαθμό η αίτηση του για άσυλο.
Αν αυτά συμβαίνουν για τους πρόσφυγες από την Συρία μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε τι θα συμβεί με τους υπόλοιπους.
Ουσιαστικά, λοιπόν, η νέα φάση που ανοίγεται μπροστά μας ισοδυναμεί με απόλυτη ταύτηση της δικαιοσύνης με την γραμμή κυβέρνησης – Ε.Ε. 
Δηλαδή μαζικές απελάσεις προσφύγων και μεταναστών με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτό σηματοδοτεί ένα πισωγύρισμα 
στην εφαρμοζόμενη πολιτική, στην εποχή πριν τον Γενάρη του 2015.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει σύσκεψη δικηγόρων διαφόρων οργανώσεων
που στηρίζουν νομικά τους πρόσφυγες στη Λέσβο για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης.