Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

24/11/17

Ο Συντονισμός Λέσβου καλεί το Σάββατο στην πλ. Σαπφούς για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες



Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον
Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!
Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος
Που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι!
Το κουρασμένο βήμα του το ξέρω
Και την περίσσεια νιότη μας την ξέρει.
Μα πάλι θε ν’ απλώσει σαν χολέρα
Πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου
και δίπλα σου φτάσει κάποια μέρα
αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου
Σάββατο 25 Νοέμβρη στις 12:00 στην Π. Σαπφούς
όλες και όλοι στη διαδήλωση

Ο αγώνας των προσφύγων της πλατείας Σαπφούς που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από ένα μήνα είναι αποτέλεσμα των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιβάλει στους πάνω από 8000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη Λέσβο. Η ζωή τους είναι μια πραγματική κόλαση κι έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν το άνοιγμα των συνόρων για να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τον τελικό τους προορισμό. Δηλώνουν ότι είναι πρόσφυγες και όχι εγκληματίες και αγωνίζονται για το αυτονόητο δικαίωμα τους να φύγουν από το νησί. Ο αγώνας τους για ζωή και ελευθερία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής κυβέρνησης, όπως και με την συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας που συνέπεια αυτής είναι ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Πέραν των άλλων είναι αυτή η αντιπροσφυγική κυβερνητική πολιτική της “αποτροπής’’ που στρώνει το έδαφος στους κάθε είδους φασιστοειδή και αυτόκλητους “σωτήρες”. Η συγκέντρωση που πραγματοποίησε ο Δήμος Λέσβου την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου έδωσε το έναυσμα για τις επιθέσεις των επομένων ημερών στους πρόσφυγες και στους αλληλέγγυους στην πλατεία Σαπφούς. Είναι μεγάλες οι ευθύνες όλων αυτών που με πολλούς τρόπους υποβάθμισαν τον εγκληματικό χαρακτήρα των διαφόρων ακροδεξιών μορφωμάτων (μεταξύ αυτών και της Χρυσής Αυγής) ή τα κάλυψαν και σήμερα ακόμη.  Αστυνομία και κυβέρνηση, φροντίζουν να τους παρέχουν ασυλία. Η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου, μαζί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχουν ευθύνη για τις επιθέσεις των φασιστών προς τους αγωνιζόμενους  πρόσφυγες και προς το κίνημα αλληλεγγύης, που σε συνέργεια με τους κρατικούς μηχανισμούς ''χαϊδεύουν'' τους φασίστες της Χ. Αυγής και τους παραχωρούν τέτοιο χώρο στην πόλη μας. Οι νεοναζί της εγκληματικής συμμορίας της Χ.Α. σε συνεργασία και συντονισμό με ακροδεξιά στοιχεία επιχειρούν να βγουν στο προσκήνιο και να σπείρουν το ρατσιστικό δηλητήριο και  τη διχόνοια στο νησί μας. Οι προσπάθειες αυτές θα πέσουν στο κενό, θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει.


Και όλα αυτά, την ώρα που η κοινωνία δέχεται την πιο άγρια επίθεση με την ψήφιση των πιο αντιδραστικών νόμων σε εργασία, παιδεία, υγεία. Είναι μια συνειδητή προσπάθεια αποπροσανατολισμού για το ποιος φέρνει τη κρίση. Οι  νεοναζί και οι ακόλουθοι τους στοχοποιούν τους πρόσφυγες για να την βγάλουν καθαρή, οι Τραπεζίτες,  οι εφοπλιστές και το κεφάλαιο, για να συνεχίσουν να αυξάνουν τα κέρδη τους παρά τη κρίση. Χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο κατά των προσφύγων για να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία από τους υπεύθυνους της πολιτικής της φτώχειας, της ανεργίας,και της εξαθλίωση των ζωών μας. Κανένας πρόσφυγας δεν φταίει για την ανεργία, οι μόνοι που φταίνε είναι τα μνημόνια και οι κυβερνήσεις που τα ψηφίζουν.

Απαράδεκτη, παράνομη και καταδικαστέα είναι και η στάση της αστυνομίας που έχει μετατρέψει την πλατεία Σαπφούς σε μια ιδιότυπη «υγειονομική» ζώνη απαγορεύοντας την πρόσβαση σ αυτή και  σε κάθε ειρηνική διαμαρτυρία. Το σκηνικό έντασης των τελευταίων ημερών που πάει να στηθεί  στη Λέσβο δεν θα βρει καμία στήριξη από την κοινωνία.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τη φασιστική / ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε χθες Τετάρτη 22/11 δημοσιογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα και αλληλέγγυος κόσμος που κατέβηκε στην πλατεία Σαπφούς, για να υπερασπιστεί τους πρόσφυγες που βρίσκονταν εκεί.
Η κοινωνία της  Λέσβου τα προηγούμενα χρόνια έχει δείξει την αμέριστη  αλληλεγγύη και ανθρωπιά και δεν θα επιτρέψει σε μια χούφτα νοσταλγών του Χίτλερ να την μετατρέψουν σε ορμητήριο για ρατσιστικές επιθέσεις. Η Λέσβος είναι και θα μείνει νησί αντιφασιστικό, νησί αλληλεγγύης στους πρόσφυγες! Οι πλατείες ανήκουν σ όλους τους αγωνιζόμενους ανθρώπους ανεξαρτήτου εθνικότητας, χρώματος, θρησκείας και όχι στις δυνάμεις καταστολής.
Καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες του νησιού μας να απομονώσουμε τα κάθε λογής φασιστοειδή και να δώσουμε τη μάχη για να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα Hotspot, να κλείσει το κολαστήριο της Μόριας,  να πάρουν έγγραφα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους αλλά και ν ‘απομακρυνθούν άμεσα το ΝΑΤΟ και η FRONTEX από την Λέσβο.
 
Καλούμε σε διαδήλωση  το Σάββατο 25/11/2017 και ώρα 12:00 το μεσημέρι στην πλατεία Σαπφούς για να αγωνιστούμε για:

·       Άμεση ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των αγωνιζόμενων προσφύγων της πλατείας Σαπφούς
·       Να κλείσει τώρα το κολαστήριο της Μόριας
·       Ανατροπή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας
·       Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες και μετανάστες
·       Ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες για να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους.
·       Να σταματήσουν οι απελάσεις προσφύγων – μεταναστών στην Τουρκία.
·       Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ασία και την Αφρική που δημιουργούν γεννούν διαρκώς νέους πρόσφυγες.
·       Να ανατραπεί η αντιπροσφυγική – αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

 Συντονισμός Λέσβου για το Προσφυγικό -Μεταναστευτικό