Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

11/11/17

Δελτίο τύπου από τη συνάντηση των απεργών πείνας με Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Ενώ η απεργία πείνας των προσφύγων στο Σύνταγμα συνεχίζεται κι εμφανίζουν ήδη σοβαρά ιατρικά συμπτώματα εξάντλησης από την απεργία,  η κυβέρνηση συνεχίσει τον εμπαιγμό σε βάρος τους.  Οι απεργοί πείνας παλεύουν για το αυτονόητο δικαίωμα της επανένωσης με τις οικογένειες τους, που δεν υλοποιείται από πλευράς της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης, παρότι έχουν εγκρίνει τις επανενώσεις.  
Την Πέμπτη, 9/11  πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής παράσταση τριών απεργών πείνας με τη συμμετοχή  δύο μελών της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, μεταξύ των οποίων και μέλους του ΣΥΠΡΟΜΕ.  Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκπροσώπησαν  δύο Γενικοί Γραμματείς, Μ. Κλάπας και Α. Γκουγκουλής, καθώς και η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου.
Στην πραγματικότητα, κατόπιν πολύωρης συζήτησης, δεν δόθηκε από πλευράς πολιτικής ηγεσίας τίποτα περισσότερο από γενικόλογες υποσχέσεις για  προσπάθειες να διευθετηθεί το  θέμα. Η δυσκολία αποδόθηκε  μόνο στη σύνθετη διαδικασία υποδοχής στη Γερμανία και τα οργανωτικά εμπόδια. Πρόκειται για ταύτιση με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, που επικαλείται  την αναγκαιότητα χρονοβόρων διαδικασιών, ώστε να συντονιστούν σωστά οι απαιτούμενες ενέργειες, ενώ  πλέον αποδεικνύεται ότι έχει γίνει συμφωνία των κυβερνήσεων για τον περιορισμό των μεταφορών.  
Στη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα προκλητική η στάση των Γενικών Γραμματέων του υπουργείου, οι οποίοι δήλωσαν με περισσή υποκρισία ότι βρίσκονται «στην ίδια πλευρά με τους απεργούς» κι ότι κοιμούνται «μαζί με τους πρόσφυγες». Είναι ανάλγητη η κυβέρνηση, που υπέγραψε τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, την οποία υλοποιεί πιστά, και που μετέτρεψε σε απέραντη φυλακή τα νησιά του Αιγαίου, να δηλώνει «αλληλεγγύη».  
Φαρισαϊκή, επίσης, υπήρξε η δήθεν ευθιξία της Μ. Σταυροπούλου, Διευθύντριας της Υπ. Ασύλου, η οποία δήλωσε στη συνάντηση  ότι «έχουν πειραχτεί» οι υπάλληλοι της υπηρεσίας από τις δηλώσεις των απεργών πείνας για την κακή αντιμετώπιση από την πλευρά της Διοίκησης, προσπαθώντας να ασκήσει εκβιασμό στους απεργούς στο όνομα των εργαζόμενων.  Πόσω δε μάλλον που εκ μέρους των εργαζομένων της υπηρεσίας και διά των συνδικαλιστικών τους οργάνων, όπως το Σωματείο Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου,  έχει καταγγελθεί επανειλημμένα η εργοδοτική αυθαιρεσία της Διοίκησης και οι πολλαπλές παραβιάσεις των δικών τους δικαιωμάτων.  
Ο ΣΥΠΡΟΜΕ δηλώνει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και τη στήριξη του στους αγώνες υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους με τις μορφές αγωνιστικής κινητοποίησης που επιλέγουν. Θα σταθεί δίπλα τους και στην απεργία πείνας, κατανοώντας ότι είναι μια μορφή δύσκολη και ιδιαίτερα επίπονη, που δοκιμάζει τις αντοχές ταλαιπωρημένων και εξασθενημένων ανθρώπων και χρειάζεται τη συμπαράσταση όλων.  
Καταγγέλλει τον πολιτικό χαμαιλεοντισμό της  κυβέρνησης και  την πολιτική αποτροπής που ασκεί σε βάρος των προσφύγων, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Γερμανίας να αφήσουν τώρα τους πρόσφυγες να μεταβούν δίπλα στα παιδιά τους, στους συζύγους και τους γονείς τους, χωρίς καμιά καθυστέρηση, πρόφαση ή οικονομική τους εκμετάλλευση,  με τα πανάκριβα εισιτήρια που χρεώνει σε όσους έχουν δώσει μέχρι τώρα την άδεια να ταξιδέψουν.

Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

σωματείων – φοιτητικών συλλόγων – συλλογικοτήτων