Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

2/11/17

Η τοποθέτηση του ΣΥΠΡΟΜΕ στη συνέντευξη τύπου των προσφύγων απεργών πείνας στο Σύνταγμα



Παρακάτω το κείμενο που διαβάστηκε από τη Μαρία Μπικάκη στη συνέντευξη τύπου των απεργών πείνας στις 2/11 στην πλ. Συντάγματος. 

Ο Συντονισμός για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό σωματείων φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και στέκεται στο πλάι των προσφύγων που έφτασαν σε αυτή την έσχατη απεγνωσμένη μορφή πάλης, την απεργία πείνας, για να υπερασπίσουν το αυτονόητο δικαίωμα να ζουν ενωμένες οι οικογένειες τους που χώρισε όχι μόνο ο πόλεμος, αλλά και η δήθεν πολιτισμένη δύση. Προστέθηκαν δίπλα στους πρόσφυγες από το στρατόπεδο της Μόριας που ξεκίνησαν από τις 21 του Οκτώβρη στη Λέσβο απεργία πείνας με τα ίδια αιτήματα. 

Και είμαστε δίπλα τους γιατί κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες μαζί με την πάλη των μελών μας μέσα από τα σωματεία, φοιτ. Συλλόγους, και συλλογικότητες ενάντια στις απολύσεις, την απλήρωτη δουλειά, το κόψιμο μισθών και συντάξεων, τη μη παράδοση συγγραμμάτων στα πανεπιστήμια, τη βία των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας που κατεδαφίζονται από τις απαιτήσεις της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ των τραπεζών και όλων των καπιταλιστών ελλήνων και ξένων. 

Γιατί ο λαός μας, η εργατική τάξη, η νεολαία, που φτωχοποιείται βίαια ξέρει από ταλαιπωρία, μετανάστευση, πόνο και δυστυχία. Έχουμε τις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού στον πόνο του άλλου, της φιλίας των λαών, της φιλοξενίας. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση που πράττει ανάποδα από τις διακηρύξεις της, υλοποιώντας τις αντιπροσφυγικές πολιτικές της Ε.Ε. για την αποτροπή των προσφύγων, το κλείσιμο συνόρων, τις απελάσεις και τον εγκλωβισμό σε άθλιες συνθήκες και σε γκέτο.

Δεν μπορεί στη χθεσινή του συνέντευξη ο Υπουργός Μετανάστευσης Μουζάλας από τη μια να δηλώνει ότι δεν υπάρχουν χώροι για να φιλοξενηθούν προστατευμένα τα 1.700 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, που παραμένουν σε στρατόπεδα ή στο δρόμο και από την άλλη να εμποδίζει την επανένωση πολλών από αυτά με τις οικογένειες τους. 

Είναι βάρβαρο να έχουμε βάσεις από τις οποίες εφορμούν βομβαρδιστικά και αεροπλανοφόρα για να επιτίθενται στις γειτονικές χώρες, προκαλώντας χιλιάδες θανάτους και πρόσφυγες.

Είναι απάνθρωπο να συμμετέχουμε στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και εκστρατείες τους και από την άλλη με τα πλοία του ΝΑΤΟ να απαγορεύουμε στα θύματα αυτών των πολέμων να περάσουν τα σύνορα για να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη. 

Εκεί βομβαρδισμένοι, εδώ αποκλεισμένοι, φυλακισμένοι ή εκτοπισμένοι σε άθλιες συνθήκες σε γκέτο είναι η ζωή που επιφυλάσσει για τα θύματα των πολέμων του ο σύγχρονος καπιταλισμός. 

Κανείς δεν ξεριζώνεται από τον τόπο του και δεν παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς από επιλογή, αλλά από ανάγκη και από τον κίνδυνο για τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του. 

Για αυτό δεν κοιμόμαστε ήσυχοι. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί ντόπιοι και πρόσφυγες των πολέμων και της φτώχειας για να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ο σκοταδισμός, οι θρησκευτικές διαμάχες και ο εθνικισμός που χωρίζουν τους λαούς. 

Για τα δικαιώματα όλων μας, για προστασία και άσυλο, παιδεία, εργασία χωρίς διακρίσεις, καλύτερες συνθήκες διαμονής, να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες και να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους, παρότι ξέρουμε ότι δεν είναι ούτε εκεί ο παράδεισος της δύσης, όπως ήλπιζαν. 

Για να ακυρωθεί η συμφωνία Ε.Ε.-Ελληνικής κυβέρνησης – Τουρκίας που στην ουσία αρνείται την υποχρέωση των κρατών μελών της Ε.Ε. χρόνια τώρα κατοχυρωμένη στο διεθνές δίκαιο για την προστασία των θυμάτων πολέμων, δικτατοριών, εμφύλιων συγκρούσεων, βασανιστηρίων ή διακρίσεων. 

Με όλα τα κινήματα στην Ευρώπη και τον κόσμο παλεύουμε ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, τις διακρίσεις και θα συνεχίσουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, εκφράζοντας τα αισθήματα ελληνικού λαού, που διατηρούνται αλληλέγγυα απέναντι στους πρόσφυγες, όπως καταγράφηκαν και με το ψήφισμα συμπαράστασης της ΑΔΕΔΥ στους απεργούς πείνας, αντίθετα με τις δράσεις εθνικιστών και φασιστών της Χ.Α. που προβάλλονται από τα ΜΜΕ και σπέρνουν την ξενοφοβία, το ρατσισμό, θέλουν να χωρίζονται οι λαοί και συνεχίζουν τις επιθέσεις σε έλληνες και μετανάστες. 

Θα σταθούμε δίπλα στους απεργούς πείνας για να φτάσει ο αγώνας των προσφύγων για επανένωση μέχρι τη νίκη.