Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

10/5/18

Ο Συντονισμός Λέσβου για την αθώωση Ισπανών και Δανών αλληλέγγυων


Δελτίο Τύπου
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΝΙΚΗΣΕ: Αθώοι οι Ισπανοί και οι Δανοί εθελοντές.
Έγκλημα είναι οι πνιγμοί και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και όχι η αλληλεγγύη
Μετά από 1,5 χρόνο περίπου, οι τρεις Ισπανοί και οι δύο Δανοί εθελοντές αθωώθηκαν από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων στη Μυτιλήνη.
Στις 16 Ιανουαρίου 2016 μια βάρκα γεμάτη με πρόσφυγες κινδύνεψε να ναυαγήσει ανοιχτά της Λέσβου. Οι τρεις Ισπανοί εθελοντές μέλη της Proem – Aid και οι δυο Δανοί μέλη της Team Humanity έσπευσαν με το φουσκωτό τους σκάφος να βοηθήσουν την βάρκα, ρυμουλκώντας την στις ακτές του νησιού. Μόλις έφτασαν στο λιμάνι συνελήφθησαν από άνδρες του λιμενικού σώματος, με την κατηγορία της απόπειρας παράνομης μεταφοράς μεταναστών στην Ελλάδα. Μετά τη σύλληψή τους οδηγήθηκαν στον ανακριτή, όπου τους επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα και εγγυήσεις και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.
Οι Ισπανοί και Δανοί ναυαγοσώστες έσωζαν και σώζουν τις ζωές χιλιάδων προσφύγων στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται, όπως και στη Λέσβο. Έχει δε υπολογιστεί, πως έχουν διασώσει, την περίοδο που το ελληνικό κράτος ήταν παντελώς απόν, πάνω από 50.000 πρόσφυγες στις ακτές της Λέσβου. Πιστεύουμε ότι η δράση των εθελοντών αποτελεί υπόδειγμα αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς απέναντι στην Ευρώπη του τρόμου, του αποκλεισμού, του ρατσισμού και της καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων.  Μία δράση που δυστυχώς έρχεται να καλύψει την παντελή έλλειψη κοινωνικών-κρατικών δομών για την προστασία θεμελιωδών αξιών όπως η ανθρώπινη ζωή. Αξίες που εξαρτώνται αποκλειστικά από τον ανθρωπισμό των ντόπιων και αλλοδαπών εθελοντών ή που αφήνονται στο έλεος των ΜΚΟ για τους γνωστούς λόγους και με τα γνωστά αποτελέσματα.
Αξίζει να τονιστεί πως πάγια τακτική της Ε.Ε. και της Frontex είναι η παρεμπόδιση του έργου των διασωστικών πλοίων, όπως πολύ έντονα συμβαίνει στη Λιβύη, και η επιστροφή όλων των προσφύγων του πολέμου και της φτώχειας, πίσω στα κέντρα κράτησης.

Το εργατικό - λαϊκό  και το αντιρατσιστικό κίνημα  θα συνεχίσει να δίνει την μάχη ενάντια στα κλειστά - για τους πρόσφυγες - σύνορα, στις απελάσεις και στη βαρβαρότητα, αλλά και για αξιοπρεπείς συνθήκες παραμονής, στέγασης και εκπαίδευσης των προσφύγων, για να καταργηθούν οι ρατσιστικές συμφωνίες, για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι.
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.
 Μυτιλήνη, 7 Μαΐου 2018
Συντονισμός Λέσβου για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό